Varmt välkomna på en författarkväll på Café XO i Åmål med Claus Beck Nielsen och Jessica Kolterjahn.

Författarkväll 2/10 i Åmål

Claus Beck-Nielsen

dansk dramatiker, skådespelare, musiker och författare. Med berättelsen Selvmordsaktionen från 2006 nominerades Beck-Nielsen samma år till Nordiska rådets litteraturpris för första gången. I den beskriver han hur han och hans kollega utsatte sig för livsfara genom att 2004 till fots ta sig ini Irak för att “införa demokrati”, bärande en låda med texten The Democracy. 2008 kom den uppmärksammade biografin Claus Beck-Nilesen (1962-2001), i vilken författaren tar farväl av sin borgerliga existens; sin lägenhet, sitt namn och sin familj för att mötas av stängda dörrar i det danska samhället. Likt flera av hans verk tangerar det konstvärldens performance-estetik genom spelet med fiktion och verklighet och ifrågasättandet av identiteten. I sitt senaste verk Mine møder med De Danske Forfattere. Et spejlkabinet från 2013 beskriver han sina både komiska och existentiellt laddade möten med tolv danska författare som också utgör spegelbilder för författaren själv. Boken är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014.

Jessica Kolterjahn

Jessica Kolterjahn är född och uppvuxen i småländska Värnamo, men bor numera i Stuvsta. Hon har arbetat som redaktör och skrivit två kritikerrosade romaner Ut ur skuggan och Nattfjäril i vilka hon på en tät och suggestiv prosa skildrat en svunnen tid och människor slitna mellan begär och rådande moral. I Kolterjahns senaste verk Den bästa dagen är en dag av törst skildras ett år i Karin Boyes liv. Boye är 31 år den kalla och hårda vinter 1932 när hon djupt deprimerad tar sin tillflykt till Berlin för att gå i psykoanalys hos den välrenommerade doktor Schindler. Den dekadenta storstaden, plågad av massarbetslöshet, våld, hat och explosiv fattigdom skrämmer henne, men hon finner också en för henne tidigare obekant värld på klubbar och caféer där män öppet älskar män och kvinnor älskar kvinnor.