För fjortonde året har Bokdagar i Dalsland genomförts, som alltid med hög kvalitet på framträdandena. Nordiska Novellkvällen inledde arrangemanget i torsdags och därefter följde två dagar med författare i olika konstellationer på scenen. Allt utspelade sig i Kulturmagasinet i Åmål. 

Litteraturpubliken var även i år sina vanor trogna. Både torsdagen, fredagen och lördagen var välbesökta.
– Fredagen var den enskilt bästa publikdagen i bokdagars fjortonåriga historia, säger Kerstin Nilsson ekonomiansvarig hos Bokdagar i Dalsland. Anita K Alexanderson, huvudansvarig för Bokdagarna är också nöjd:
– Även om vi verkar slå publikrekord varje år är det framförallt kvaliteten vi är stolta över, säger Anita.

Årets framträdanden rörde sig inte inom ett bestämt tema, men det blev dagsaktualiteter från världens många hörn när författarna själva valde vad de skulle fokusera på.

Mustafa Can öppnade hela evenemanget med betraktelser från ett liv i Skövde men där den etniska tillhörigheten aldrig slutat definiera och sätta ramar. Lena Sundström pratade om rättssäkerhet och lade fram historian om de två egyptier som under tvivelaktiga former avvisades från Sverige 2001. Lasse Bengtsson skildrade dagens Afghanistan och sviterna av 35-års krigande. Åsne Seierstad berättade om ett Norge efter terroristattacken som för tre år sedan skakade hela landet. Ja, hela Norden. Daniel Poohl beskrev sakligt nittiotalets Sverige genom barndomen i lilla Åsensbruk där plötsligt femteklassare blir vit-maktanhängare och flyktingförläggningar sätts i brand. Majgull Axelsson gav oss ett romskt perspektiv och gjorde en historieskildring om ursprung, förnekelse och ett folk i ständig förflyttning. Liza Marklundförmedlade kampen mot kvinnoförtryck som drivkraften bakom 30-års skrivande. Andra medverkande var Elin Boardy, Bengt Ohlsson, Negar Naseh, Stina Stoor, Mats Kempe, Stina Ekblad, Torsten Wahlund, Helena von Zweigbergk, Helen Tursten och Bosse Andersson.

Det fjortonde bokdagaråret avslutades där den startade, nämligen med novellen i fokus. Torsten Wahlund läste Alice Munro och därigenom knöts säcken ihop för i år. Ett bokdagarår väl värt att minnas.

Läs mer från arrangemanget och se bilder här:
bloggen: www.bokdagar.wordpress.com
twitter: www.twitter.com/bokdagar
Facebook www.facebook.com/bokdagar
bambuser: www.bambuser.com/channel/bokdagar
bilder: http://www.mynewsdesk.com/se/bokdagar