MustafaCan foto LarsTunbjörk

Åsne Seierstad foto Privat

Sommarens stora litterära händelse sker i Åmål den 31 juli – 2 augusti.  Förberedelserna inför tredagarsprogrammet är igång och nu släpps några av namnen. Vad sägs om Novellkväll med bland andra Stina Stoor och Mats Kempe? Till författarlistan skriver vi också Åsne Seierstad och Mustafa Can. En litterär höjdpunkt i högsommarvärmen väntas!

Hela programmet för Novellkvällen den 31 juli är nu klart och namnen till Författardagarna som sker 1-2 aug spikas ett efter ett. Huvudansvariga Anita K Alexanderson ser fram emot en litterär smaksensation.
– I år blir det variation och smakrikedom i utbudet, vi lovar både sött, salt och lite beska droppar rökig  whiskey, säger en hemlighetsfull Anita. 
Vad detta kan betyda återstår att se. Nedan kan du läsa mer om de författare som är klara.

 

Mustafa Can

Debattör och skribent, belönad med Stora Journalistpriset 2002 och Guldpennan, Publicistklubbens pris 2006. Debuterade som författare med romanen Tätt intill dagarna: berättelsen om min mor 2006. Romanen som handlar om moderns livsresa från en kurdisk by i Turkiet till den svenska staden Skövde blev mycket uppmärksammad och översatt till flera språk. Har varit sommarpratare i radion 2003, 2005 och avslutar årets sommar i P1 den 17 augusti.

Åsne Seierstad

Berest och med erfarenheter från Ryssland, Kina och Kosovo, välkänd för sina rapporter från Afghanistan och Irak. Belönad med Bokhandlarpriset 2002, Peer Gyntpriset 2003 och Torgny Segerstedts frihetspenna 2010. Slog igenom med reportageboken Bokhandlaren i Kabul: ett familjedrama 2002. Den senaste boken En av oss: en berättelse om Norge kom 2013 och handlar om attentatsmannen Anders Behring Breivik.

 

Program Novellkvällen torsdag 31 juli

Negar Naseh

Debuterade 2014 med Under all denna vinter, en roman i två delar där den första handlar om en mor-dotterrelation och den andra är en arbetsdagbok skriven ur författarens synvinkel. Reflektioner över läsande, skrivande och liv kastar ett förklarande ljus över romanens teman. Boken har uppmärksammats för sitt enastående språk och sin speciella stil och författaren har beskrivits som en mogen debutant.

Stina Stoor

Debuterade 2012 med novellen För vår del och vann då första pris i Umeå Novelltävling. Novellen Gåvan specialskrevs för Sveriges Radio 2013 och fick Sveriges Radios Novellpris samma år. Ojura är den senaste novellen, även den kom 2013. Hon har prisats för sin förmåga att skildra barndomen med ett detaljrikt och magiskt språk.

Mats Kempe

Debuterade 1996 med novellsamlingen Jag minns aldrig mina drömmar. Romandebuterade 1998 med Vänd dig mot de älskande och belönades med Partille Bokhandels författarstipendium. Har lovordats för sin prosalyriska stil och sitt sinne för vardagliga stämningar och känslor. Mottog Ludvig Nordströmpriset 2012. Novellsamlingen Det jag redan minns kom 2014 och den präglas av magisk realism och science fiction.

Stina Ekblad

Välkänd för sina rollprestationer både på teaterscenen och på film. Mottog Svenska Dagbladets Thaliapris 2006 för sin roll som Fedra på Dramaten. Är nu aktuell som Kristina i uppsättningen av Utvandrarna i regi av Mats Ek på Dramatens stora scen.Läser ur Nobelpristagaren Alice Munros novellsamling Brinnande Livet.

Gun Ekroth

Arbetade som producent på Sveriges Radio i mer än trettio år. Har prisats av Samfundet De Nio, Svenska Akademin och Författarfonden för sin förmåga att vara en god förmedlare mellan litteraturen och publiken. Har varit redaktör för flera novellsamlingar och är en av landets mest kompetenta när det gäller just noveller. Arbetar nu som frilansande föreläsare och radioproducent.

Victor Estby 

Har skrivit tre ungdomsromaner med sin far Stefan Estby; Beskjuten, Jagad, Plåtad. Varit redaktör för flera antologier. Hans senaste bok Versting kom 2013 med ett urval av hans hittills 1000 publicerade dagsverser.

Ulla Olsson 

Har gett ut fullängdsskivan Av längtan och singeln Eldans röda strand. Ulla och Victor uppträder med uppläsning och sång. Repertoaren består av Victors texter och tonsatta dikter av Dan Andersson, Nils Ferlin och Gustaf Fröding.

/Pressmeddelande  •  2014-05-11 22:50  hittar du på newsdesk /

KONTAKT:
Anita K Alexanderson

Huvudansvarig Bokdagar i Dalsland
anita.k.alex@bokdagaridalsland.se
Tel: 070-7287351

nyheter@bokdagaridalsland.se
Web: www.bokdagaridalsland.se
twitter: @bokdagar

Programmet för sommarens Bokdagar i Dalsland uppdateras kontinuerligt Följ med i vad som händer på www.bokdagaridalsland.se Här kommer du också att kunna boka biljetter till samtliga tre dagar.