SkrivarstipendiumVarje år delar Bokdagar i Dalsland ut skrivarstipendier till unga litterära talanger som har anknytning till Dalsland.

 

Isabell Nieminen

Lilla skrivarstipendiet på 1000 kr går till Isabell Nieminen, 14 år från Billingsfors. Stora skrivarstipendiet som är en check på 5000 kr går till AnnaSara Dahlén, 24 år bosatt i Växjö men med Åmål som sommarort.

AnnaSara DahlenVi är överväldigade över att så många sökt stipendiet i år. Det som är extra roligt är att det kommer ansökningar från hela landet, och alla har någon koppling till Dalsland, säger MajLis Dolk som är sammankallande i juryn.

Prisutdelningarna sker i samband med Bokdagar i Dalslands Författardagar i Åmål nästa vecka den 13 augusti. Stora Skrivarstipendiet delas ut i samband med invigningen på fredag den 2 aug 10.30. Lilla skrivarstipendiet delas ut den 3 aug kl 12 innan Anders Jacobsons skrivarskola startar.

Motiveringar:

Dalslands Lilla Skrivarstipendium 2013 tilldelas Isabell Nieminen. En ung skrivare som redan medvetet skildrar livets upp – och nedgång genom dröm och verklighet. Isabell formar, genom sitt lyhörda språk, hur glädje och sorg tar varandras händer och knyter band som lyfter världen och gör oss synliga även när solen går i moln.

Dalslands Stora Skrivarstipendium 2013 tilldelas AnnaSara Dahlén för texterna ”Hon och Han” och “I ett renoverat hem”. Hennes måleriska språk skildrar med smidighet och insikt den vackra begynnelsen och våldsamma utveckling på kärleksförhållandet mellan berättelsens Hon och Han. Textens upplägg och utveckling speglar karaktärernas sönderfall med bravur och belyser ett ständigt samhällsproblem. Vi är många som ser fram emot AnnaSara Dahléns kommande texter och uppmuntrar möjlighet till skrivande genom detta pris.

Moa Björnson, Pressansvarig moa@bokdagaridalsland.se tel 0703560287