Dalsland 12 maj 2013 Nordiska Novelldagen gjorde succé igen! Bokdagar i Dalsland erbjuder varje år en unik scen för den nordiska novellkonsten. I går genomfördes Nordiska Novelldagen på Baldersnäs Herrgård, där ett tiotal författare hade samlats för att dela med sig av novelluppläsningar, författaranekdoter och andra historier.

novellmiljö

Dagen bjöd på noveller av alla dess slag. Gun Ekroth, som är Sveriges mesta novellexpert och Bokdagar i Dalslands trogna följeslagare kunde konstatera att trots novellens tydliga avgränsning i längd varierar innehållet och stilarna å det grövsta. Men även om novellerna denna helg stod för en bredd i språk, stil och genre fanns det flera sammanhållande teman i berättelserna. Något som flera författare behandlade var de till synes enkla vardagsrelationerna, familjelivet och barns relationer och uppgörelser med sina föräldrar.

Kristian Petri som blev Dalslands Litteraturpristagare i år kom nyss ut med den självbiografiska boken Pappan. Stina Stoor trollband hela publiken med sin novell om en pedantisk moder. Och Peter Sandström beskrev pojkkaraktärer och en fadersgestalt i en manlighetsprövande skildring av det finska samhället. Medan solen sken över herrgårdsmiljön i det vårlika Baldersnäs avlöste författarna varandra på scenen och höll en hög klass genom hela arrangemanget.

gulskjortaArrangörerna var nöjda med årets upplaga. Varje år är det någon som säger att det nu inte kan bli bättre. Och så blir det det! Gång på gång. Vi är väldigt nöjda med författarna, med publiktillströmningen och med platsen vi valt för arrangemanget, säger Anita K Alexanderson huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland. Det blev tillochmed publikrekord med ca 200 gäster och även om arrangemanget är smalt i sin genre har det blivit ett viktigt forum för den nordiska författareliten. Vi måste inse att vi har något så unikt som ett ledande nordiskt centrum för novellkonsten här i Dalsland. Det finns en kraft i detta som nu börjar uppmärkas av många och som lockar fler och fler besökare både från landskapet och regionen, säger Anita.

Nu kan arrangörerna lluta sig tillbaka några dagar. Sedan börjar allvaret i gen då planeringen för sommarens författardagar tilltar. Tills dess låter vi helgens litterära möten och berättelser sjunka in. Snart släpper vi författarna till årets Författardagar i augusti.

På återseende!

Mer info:                                                                                                                              Anita K Alexanderson Huvudansvarig                                anita.k.alex@bokdagaridalsland.se tel: +46707287351

Moa Björnson Pressansvarig                                                           moa@bokdagaridalsland.se tel 0703560287

Frida Stålhandske Koordinator                                                          frida@bokdagaridalsand.se tel: 070 440 1191

Bokdagar i Dalsland ett nordiskt centrum för litterära upplevelser                                       www. bokdagaridalsland.se