kristian-petriVi har äran att varje år dela ut Dalslands Litteraturpris. Detta år går priset till Kristian Petri, regissör och författare från Dalsland aktuell med boken Pappan som släpps i april. 

Kristian Petri växte upp i Dalsland och har sedan rört sig brett, litterärt såväl som geografiskt. Som filmregissör är han bland annat känd för Guldbaggebelönade filmen Detaljer (2003). Författarkarriären började med barndomsskildringen Första Rummet (1988) och följdes av reseberättelser och två novellsamlingar. Nu är han aktuell med nya boken Pappan, vilken släpps i april.

”Den som får Dalslands Litteraturpris ska känna sig stolt, för det finns förvånansvärt många bra författare med dalslandsanknytning” säger Lena Grönlund ordförande i Dalslands Litteraturförening, som tillsammans med Dalslands Sparbank delar ut priset.

Juryns motivering lyder:

Kristian Petri, dalslandsfödd författare, kulturskribent och filmare, får Dalslands Litteraturpris 2013. I hans detaljskarpa noveller och reseberättelser finns både bredd och djup. Han har rest från Rävmarken i Dalsland till Borneos djungler och från ”Första rummet”, debutromanen om uppväxten, till faderns sista rum i ”Pappan” som skildrar hur livet sipprar bort i den svenska välfärden. En världsresenär med anteckningsboken ständigt till hands, genom världen och genom livet.

Prisutdelning sker på Baldersnäs Herrgård i Dals Långed den 10 maj kl 18. Efter prisutdelningen kommer Kristian Petri att inför publiken samtala med Gun Ekroth, redaktör och journalist, om sitt författarskap och sina filmprojekt. Dagen efter prisutdelningen följer Nordiska Novelldagen 2013, även den på Baldersnäs Herrgård.

Priset är instiftat för att årligen uppmärksamma ett författarskap eller ett litterärt verk med anknytning till Dalsland. Pristagare kan t.ex. vara författare, utgivare eller illustratör.

Bakom priset står Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank. Priset delades ut första gången år 2000.
Priset kan inte sökas men alla får föreslå pristagare till juryn.

Läs mer i bifogat pressmeddelande eller genom att klicka här
Läs om våra pristagare genom åren här
Läs mer om Dalslands Litteraturpris här

Länk till högupplöst pressfoto på Kristian Petri