Bengtsfors kommun

Gamla tågstationen, Billingsfors
– i samarbete med Bengtsfors kommun

Kafé Schuckert, Dals Långed
– i samarbete med Bengtsfors kommun

Optimistens lanthandel, Gustavsfors
– i samarbete med Bengtsfors kommun

Skåpafors, vid gamla affären
– i samarbete med Bengtsfors kommun

Coop, Bäckefors
– i samarbete med Bengtsfors kommun

Dalslands Sparbanks kontor Bengtsfors
– i samarbete med Dalslands Sparbank

Dalslands kanals glasscafé vid Långbron i Dals Långed
– i samarbete med Visit Dalsland

Färgelanda kommun
Nättjebacka hembygdsgård
– i samarbete med Nättejbacka hembygdsförening

Dalslands Sparbanks kontor Färgelanda
– i samarbete med Dalslands Sparbank

Dals Eds kommun
Håbols församlingshem
– i samarbete med Håbols byalag och Dals Eds kommun

Dalslands Sparbanks kontor Dals Ed
– i samarbete med Dalslands Sparbank

Melleruds kommun
Sunnanå hamn
– i samarbete med Kultur Mellerud

Dalslands Sparbanks kontor Mellerud
– i samarbete med Dalslands Sparbank

Brunnsparken, Dals Rostock
– i samarbete med Antikvariat Stockrosen

Erikstads bygdegård, Erikstad
– i samarbete med Erikstads bygdegårdsförening

Upperud 9:9, Upperud
– i samarbete med Upperud 9:9

Dalslands kanals glasscafé vid Köpmannebros slusstation
– i samarbete med Visit Dalsland

Åmåls kommun
Not Quite, Fengersfors
– i samarbete med Not Quite

Tollebols kvarn
– i samarbete med Tollebols byalag

Kungsberget, Åmål
– i samarbete med Åmåls kommun

Backfickan, Åmåls stadshotell
– i samarbete med Åmåls stadshotell

Ida Bäckmanns plats, Åmål
– Bokdagar i Dalslands eget skåp

Bokdagar i Dalslands satsning på bokskåp blev en succé 2019 med invigning av nio nya skåp och nästan 700 utlånade böcker. 2020 utökades satsningen med fler skåp och finns nu i alla kommuner i landskapet utom i Färgelanda. Med två nya skåp – ett på Tollebols kvarn och ett i Håbol och ett allt större intresse för skåpen har utlånandet i skåpen mer än fördubblats. Totalt har nästan 1400 böcker lånats ut mellan 1 maj och 1 oktober. Och boktelefonkiosker har i år öppnats i Strömstad med inspiration av Dalslands bokskåp.

Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening gör så mycket mer än bara Bokdagar i Dalslands sommarlitteraturfestival. TV, radio och tidningar rapporterade förra året om att man tillsammans med dalsländska samarbetspartners (kommuner, föreningar och näringsställen) spred litteratur gratis över en stor del av Dalsland.

2020 lånades totalt nästan 1400 böcker ut via skåpen. Tack vare det stora intresset för idén och nya och utvecklade samarbeten blir skåpen ännu fler och från och med 2021 finns skåpen i hela landskapet.

– Det hela började med att Bokdagar i Dalsland tog emot allt fler böcker till sitt antikvariat i Nordiska Litteraturhuset i Åmål. Istället för att kasta böcker efter dödsbon och flyttar och urvuxna hyllor lämnade dalslänningarna in dem till Bokdagar i Dalsland, som tacksamt tog emot dem. Allt färre återvinningsställen tog emot begagnade böcker och Bokdagars antikvariat fylldes till brädden. En idé blev att pröva att sommartid sätta upp ett skåp utanför Nordiska Litteraturhuset. Skåpet sattes upp 2017 och blev väldigt uppmärksammat och uppskattat, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby.

Flera kommuner och näringsidkare och föreningar hörde av sig och ville ha bokskåp, de med. Så i juli 2019 fick skåpet på Ida Bäckmanns plats sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland. I ett uppmärksammat samarbete med Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Åmåls stadshotell och Not Quite har man gjort litteraturen ännu mer tillgänglig.

– Dessutom inspirerades fler att göra liknande satsningar runt om i landet. Exempelvis hörde Västmanlands Författarsällskap av sig för att informera sig om vår satsning. Det resulterade sedermera i att sällskapet tillsammans med ett shoppingcenter och Ikea placerade ut bokhyllor i centret. I år har vi nåtts av att man i Strömstad gjort om gamla telefonkiosker till bokutlåningsrum och att det är inspirerat av vår bokskåpssatsning. Så väldigt roligt! Dalslandslitteraturen fortsätter att entusiasmera, säger Victor Estby.

Den 1 oktober monterades Dalslandsskåpen ner för säsongen och 1 maj 2021 sätts de upp igen för lässugna att återigen botanisera bland böckerna. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna vidare eller ta hem.

Nya bokskåpssamarbeten 2020 har inletts med Tollebols kvarn och Dals Eds kommun med Håbols Byalag. I maj 2021 invigs Dalslands Sparbanks fyra bokskåp. Tack vare banken, som även sponsrar Dalslands Sparbanks Litteraturpris och Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, kommer bokskåp finnas i anslutning till bankens kontor. Och från och med i maj 2021 i centrala Mellerud, centrala Bengtsfors, centrala Ed och i centrala Färgelanda.

De nya samarbetena gör att bokskåpen från och med 2021 finns i Dalslands samtliga kommuner.

-Och intresset ökar, säger Victor Estby. Det är inte omöjligt att det blir ännu fler bokskåp från och med 2021!