Författarkvällar hösten 2014

10 september Sigrid Combüchen om Ida Bäckman
2 oktober Claus Beck-Nielsen och Jessica Kolterjahn
6 november  Lasse Berg
4 december Ulf Karl Olov Nilsson & Eirikur Örn Norôdahl

Biljettpris 60 kr  Café XO serverar en soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-. Författarframträdande fr kl 19.
Ej förköp, endast kontant betalning i entré.
Begränsat antal platser.
Författarkvällarna i oktober-december är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Poesi och Prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan Dalsland. Med reservation för ev ändringar.Författarkväll i Åmål 6 dec -14

 

 

Ulf Karl Olov NilssonUlf Karl Olov Nilsson

Ulf Karl Olov Nilsson även känd som UKON föddes i Robertsfors, växte upp i Umeå och är nu verksam och boende i Göteborg. UKON är författare, psykolog, psykoanalytiker, översättare och sitter i redaktionen för tidskrifterna Glänta, OEI och Psykoanalytisk Tid/Skrift. Han debuterade 1990 med diktsamlingen Kung-kung, slog igenom stort med diktsamlingen Stammar (2002) och blev nominerad till Augustpriset för Synopsis (2007). Nu är han aktuell med sin första roman Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek om Henrik den VIII av England. I romanen följer UKON den reformistiska kungen i hosorna från födsel till dödsögonblick, i lika sorgliga som stundom absurt komiska tablåer.

Eiríkur Örn NorðdahlEiríkur Örn Norðdahl

Eiríkur Örn Norðdahl är författare och poet. Han föddes i Ísafjörður i Islands nordvästra hörn och bor numera i Ísafjörður och Västerås. Norðdahl har gjort sig ett internationellt namn som romanförfattare och poet med vitt beryktade uppläsningar, vilket bland annat belönat honom pris på Zebra Poesifilmsfestival i Berlin. I isländsk TV har han kallats för en Snorre Sturlasson för det 21:a århundradet. Norðdahl debuterade med diktsamlingen Heilagt stríð (Jihad) som han utgav själv i 50 exemplar 2001. Sedan dess har det blivit fyra romaner, åtskilliga översättningar och redaktionsprojekt och minst sex diktsamlingar. Hans senaste roman Ondska (2012) är nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris. Den har beskrivits som både europeisk historisk roman och en isländsk samtidsroman, späckad med poesi, sakprosa, växlande mellan filosofi, historia och politisk teori, samt som ett metatextuellt experiment i olika former.

 

Författarkväll Åmål 6 november -14

Författarkväll Åmål 2 oktober -14

 

IDA-B-vinjettFörst ut onsdag 10 september kl 19 är Sigrid Combüchen. Då arrangerar Bokdagar i Dalsland en författarkväll på Åmåls Stadshotell med anledning av den nyutkomna boken ”Den umbärliga” om Åmålsbon Ida Bäckmann, uppväxt i det hus på Kyrkogatan 14 som idag är Nordiska Litteraturhuset.

Läs mer här:

Läs Norstedts bok- och författarpresentation här

Foto Stockholms Stadsmuseum.
I samarbete med Norstedts Förlag.
Ida Bäckmanns minne stöds av Svenska Akademien.

 

Våren 2014

 

Forfattarkvapril14

Sjón, Sigurjón Birgir Sigurðsson. (f. 1962) debuterade redan 1978 med en diktsamling och gjorde sig tidigt del av den isländska undergroundrörelsen. I den legendariska popgruppen Sugarcubes skrev han låttexter och spelade luftgitarr(!). Efter uppbrottet med Sugarcubes fortsatte samarbetet med sångerskan Björk. För librettot till Lars von Triers film Dancer in the Dark nominerades Sjón till en Oscar 2001. Sjón skriver alltså både dikter och sångtexter, men också noveller, dramatik och framförallt romaner (”Skymningsinferno” är hans senaste på svenska). Han bor i Reykjavik med sin fru och två barn. Han var en av grundarna till en omfattande konstverksamhet för barn på Island och har också arbetat med barn och kreativt skrivande.

 Jessica Schiefauer är ungdomsboksförfattare och bor i Göteborg. Hon är utbildad folkhögskolelärare i svenska och engelska. Hennes debut hette Om du var jag och kom ut 2009. 2011 tilldelades hon Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsbok för Pojkarna. En originell och magisk tonårsskildring om Kim och hennes kamrater Bella och Momo, tre flickor som om nätterna dricker nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Forfattarkvmars14

Kjell Westö är en av de främsta finlandssvenska författarna idag och delar sin tid mellan Stockholm och Helsingfors. Han började sin litterära bana som poet, men övergick till noveller och slutligen romaner. Han fick sitt genombrott med romanen Drakarna över Helsingfors (1996) som erhöll Finlandiapriset. Sommaren 2013 visades dramaserien Där vi en gång gått i SVT. Westös senaste thrillerartade roman Hägring 38 (2013) utspelar sig i Helsingfors 1938 och Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran bland de gamla vännerna i den så kallade Onsdagsklubben, och huvudperson, advokaten Claes Thune, känner hur Europas splittring återspeglas i relationerna med kamraterna. Hägring 38 blev bland annat nominerad till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Marjaneh Bakhtiari är född i Teheran, Iran. Hon bor numera i Malmö och har studerat socialantropologi och journalistik. Hon debuterade med romanen Kalla det vad fan du vill 2005. Den handlar om den upproriska Bahar vars högutbildade föräldrar är tvungna att jobba på daghem och som pizzabagare. Bahar som är bättre på svenska än föräldrarna vet att utnyttja sin makt för att få som hon vill. Romanen som såldes i 50 000 exemplar i pocket dramatiserades och sattes upp på Malmö dramatiska teater hösten 2007. Hennes senaste roman kom ut 2013 och heter Godnattsagor för barn som dricker.

Författarkväll i Åmål 6 feb 2014

Johan Theorin är född i Göteborg, växte upp i Nora i Bergslagen men bor numera i Göteborg. Han är journalist och författare. 2007 debuterade han med romanen Skumtimmen som inleds med en liten pojkes spårlösa försvinnande en dimmig sensommardag på Öland. Boken som filmatiserades 2013 i regi av Daniel Alfredson, har getts ut i över tjugo länder. Skumtimmen följdes av Nattfåk (2008), Blodläge (2010) och av Rörgast (2013) som är den avslutande delen i Johan Theorins romansvit med Öland som spelplats.

Josefin Holmström är författare och kritiker i SvD. Hon är utbildad litteraturvetare med en masterexamen i engelsk litteratur från University of Oxford. Hon debuterade 2013 med den psykologiska romanen Antarktis som nominerats till Katapultpriset. Romanen handlar om Gertrude som får ett forskningsanslag för en resa till Antarktis. Gertrude läser om Robert Scotts olycksdrabbade expedition, han omkom under återfärden, och känner både oro och förväntan över att gå i dennes fotspår. Det är en roman om levande minnen, både levande och dödas, Gertruds och Scotts, och om att utmana sig själv till det yttersta på den kargaste platsen av dem alla.

 

Författarkvällar under hösten 2013 på Café XO serverades med en god soppmåltid, biljetter förbeställdes och efterfrågan var stor.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Café XO, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan Dalsland.

FFKvh2013

Aino Trosell, född 1949 i Malung, är en svensk författare och dramatiker.
Hon räknas till de moderna arbetarförfattarna tillsammans med Elsie Johansson,
Kjell Johansson, Majgull Axelsson och Göran Greider.
Efter debuten 1978 med romanen Socialsvängen följde flera socialrealistiska romaner
med anknytning till storstad och varv men även till landsbygden och dess utarmning.
År 2010 kom Aino Trosells tjugonde bok ut, romanen Hjärtblad. Den handlar om de
vandrande dalkullornas historia. Romanen är till viss del en pendang till romanen En
gränslös kärlekshistoria som är delvis självbiografisk.
2006 fick hon Ivar Lo-priset för En gränslös kärlekshistoria, en släktkrönika och kvinnoskildring över fem generationer vilken fick sin pendang i Hjärtblad, av många hyllad som hennes bästa roman och nominerad till Sveriges Radios romanpris.
Hon är även en framstående thrillerförfattare, och fick 1999 Polonipriset för
Ytspänning. 2000 erhöll hon Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska
kriminalroman för Om hjärtat ännu slår, uppföljaren nominerades till samma
Aino har besökt Bokdagar i Dalsland tidigare år, senast i Åmål 2011.
Ann Jäderlund, född 1955 och bosatt i Stockholm, är framför allt lyriker men har också skrivit dramatik. Ända sedan sin debut med Vimpelstaden 1985 har hon konsekvent följt en egen linje: hon låter inte bara orden ha de innebörder de har i vardagsspråket,genom att låta språket sjunga avvinner hon orden nya och hemlighetsfulla betydelser. Rytmen är viktig i hennes dikter och hon dröjer gärna vid vissa ord som vartefter får starka laddningar.
Hennes senaste diktsamling, Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar, kom 2009. I en recension i SvD skrev då Jesper Olsson: Jäderlunds skrivande liknar inget annat, och det påminner utan tvekan om betydelsen, ja, nödvändigheten av något så besynnerligt som poesi.

Hösten 2012
Författarkväll med Daniel Sjölin och Göran MoldénFörfattarkväll med Gerda Antti och Jila Mossaed

Hösten 2011
10/11 Utmarker · Mikael Niemi och Therese Söderlind Gamla Real, EdFörfattarkväll med Mikael Niemi och Therese Söderlind Mikael Niemi foto Dan Norrå Conatum / Therese Söderlind foto Anna-Lena Ahlström

6 /10  Håkan Nesser och Jenny Tedjeza

Stenebyskolan, Dals Långed

Kvällen är ett samarrangemang mellan Bokdagar i Dalsland och Forum för Poesi och Prosa samt Studieförbundet Vuxenskolan Dalsland, Bengtsfors kommun och Steneby Kulturförening

Håkan Nesser foto Caroline Andersson / Jenny Tedjeza foto A Tedjeza 
 
Håkan Nesser är idag en av våra mest lästa författare och har haft stor framgång med sina böcker om kommissarie van Veeteren. Han är högstadielärare till yrket och delar sin tid mellan England och Sverige. I augusti utkom hans nya roman, Himmel över London, som även har gått som sommarföljetong i DN. Det är en roman som blandar tidsperspektiv, teman och genrer, men mestadels utspelar sig i den eviga staden, London.
http://www.nesser.se
 

Jenny Tedjeza är född 1976 och bosatt i Göteborg. Hon har tidigare medverkat i antologin Lyckliga slut (Ordfront 2007).
Inte närmare än så är Jenny Tedjezas romandebut.
Vänskap och småstadsuppväxt, liksom flyktlängtan och återvändande utgör hörnstenar i Jenny Tedjezas debut ”Inte närmare än så”. Ett lätt igenkännbart 80-tal pågår som bäst när bokens huvudperson och jagberättare Emma blir vän med Katja, klassens nykomling. Berättelsen om deras vänskap och livets komplikationer varvas med Emmas återkomst till hemstaden efter ett antal år i Stockholm, av orsaker som blir tydliga först på romanens sista sidor. http://www.svb.se/bokfakta/debutant/jenny-tedjeza

Våren 2011

 

7/4  John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide

Sunlike, Rådahallen, Mellerud Lokal arrangör Melleruds Nyheter

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och livnärde sig i tolv år som trollkarl och ståuppkomiker innan han 2004 debuterade med romanen Låt den rätte komma in. Romanen blev en omedelbar succé både i Sverige och utomlands. Boken skrevs om till film av Ajvide Lindqvist och blev en stort succé. Idag är Ajvide Lindqvist en av Sveriges mest lästa och älskade författare, med titlar som Behandlingen av odöda (2005), Människohamn (2008) och senast Lilla Stjärna (2010). Det är en av hans mörkaste böcker, som återigen införde skräcken i det vardagliga Sverige.

Mia Ajvide debuterade som poet med samlingen Om en flicka vill försvinna 2008, vilken berättar om en eka som färdas på havet. Skärgårdsmiljön är lyrisk, stillsam men också mycket oroande – en hotfull stämning i form av dimmor och andar är hela tiden närvarande. Mia Ajvide har tidigare arbetat som folkhögskolelärare, men arbetar nu på heltid med skrivandet.

 


Carsten Jensen och Kristina Sandberg 

10/3  Hotel Dalia, Bengtsfors,  Författarkvällen inleddes kl 18 med Dalslands Litteraturförenings Årsmöte – Välkomna!

Carsten Jensen är dansk författare, journalist och debattör. Han slog igenom stort med den hyllade krönikeromanen Vi de drunknade 2008. Det är en myllrande roman där berättaren är ett kollektivt vi, dvs den lilla byns alla invånare där berättelsen utspelas. För romanen vann han bla P2:s romanpris, Danmarks största litteraturpris, Danske banks pris, och romanen har bara i hemlandet sålt över 100 000 exemplar. Jensen är även mycket omtyckt för sina reseskildringar som finns översatta till en mängd språk.

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall, men numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man (Bonniers). I års är hon aktuell med Att föda ett barn är hennes fjärde roman och den första i en tänkt trilogi. Boken hyllades bland annat i Göteborgs Posten. Kristina Sandberg tilldelades Norrländska litteratursällskapets pris 2008.

 

 

3/2 Steve Sem Sandberg och Jesper Brygger

Kulturklubben Åmål

Steve Sem-Sandberg vann Augustpristet 2009 för sin stora dokumentärroman De fattiga i Lodz. Boken hyllades som Sem-Sandbergs stora internationella genombrott och har sålts till flera länder. Han är också mycket uppmärksammad för de tre löst sammanhängande romanerna Theres, Allt förgängligt är bara en bild och Ravensbrück som alla behandlar människans instängdhet. Han har flera gånger prisgivits för sitt författarskap, bland annat Aftonbladets litteraturpris 1997, Sorescupriset 2007 och De nios stora pris 2009.

Jesper Brygger är poet och författare. Han har examen från Litterär Gestaltning (Göteborgs universitet) och har läst Litteraturvetenskap och arabiska vid Köpenhamns universitet och i Egypten. Jesper Brygger är också översättare.

 

Hösten 2010

7/10 Bengtsfors Kulturhus  Agneta Pleijel och Jila Mossaed

Våren 2010

4/2  Ungas bokdagar, författarbesök Marcus Birro
Strömkulleskolan, Bengtsfors
Utsiktens Gymnasium, Ed

4/2  Författarkväll / Forum för poesi och prosa
Marcus Birro och Anna Jörgensdotter
Kulturbruket på Dal, Mellerud

17/2  Ungas bokdagar, författarbesök Marcus Birro
Karlbergsgymnasiet, Åmål ( 2 föreställningar )

11/3  Författarkväll / Forum för poesi och prosa
Lars Skinnebach och Maria Sveland
Stenebyskolan, Dals Långed

8/4  Författarkväll / Forum för poesi och prosa
Åke Edwardsson och Hanne Ørstavik
Bengtsfors Bibliotek
 

 

Hösten 2009

1/10 Not Quite Johan Jönsson och Pia Juul

3/9 Norebyns Café  & Camp Steinunn Sigurdardottir.

 

våren 2009
5/2 Norskehuset Mat & Kultur Dals Långed
Lasse Berg och Johanna Nilsson

Lasse Berg (född 1943) är författare, journalist och dokumentärfilmare med Asien och Afrika som specialitet sedan mitten av 1960-talet. Han har skrivit böcker och artiklar och gjort filmer och teveserier med teman från hela världen. 2005 kom ”Gryning över Kalahari – om hur människan blev människa” och där utvecklar han tesen att människorna är skapta för att vara goda mot varandra och undersöker hur vi blev det vi är i dag. Boken spänner över en period på 7 miljoner år.

Johanna Nilsson  är en samtidsförfattare som inte är rädd att skriva om svåra saker men som gör det med lätt hand och med stor respekt för sina romanfigurer. Handlingen är alltid rapp och berättarstilen effektiv. Persongalleriet är rikt och fascinerande. Personerna gestaltas starkt genom vad de gör och säger.  Hon gör rafflande dramatik av människors liv

Utgivning 2004–2008 De i utkanten älskande, Flickan som uppfann livet, Hon går genom tavlan ut ur bil, Jag är leopardpojkens dotter, Konsten att vara Ela, Landet med de tusen namnen, Rebell med frusna fötter, SOS från mänskligheten.

5/3 NOT QUTE Galleriet, Fengersfors
Michael Azar/ Åsne Seierstad

Slaskigt, snömodd och mörker. Man tror att man är ensam om att åka ut och lyssna på krigsskildringar en sådan kväll. De mörka siluetterna av den gamla tegelfabriken tillsammans med slasket påminner om bilder från något man sett på TV från Östeuropas pinade länder.
Saknas i bilden, gör människor på flykt i kärror, dragna av gamla hästkrakar.
I stället massor av bilar och ett varmt ljus från Caféet.

Drygt 100 välmående lyssnare innanför de tjocka stenväggarna i Galleriet.

Michael Azar startar med mycket intellektuella och lärda förklaringar över ondska, hämndbegär, krigsförbrytelser, öga för öga och tand för tand. Publiken måste verkligen anstränga sig för att förstå hur denna grymma värld fortsätter krig efter krig med att hämnas gamla oförätter. Men det går inte att förstå. Det går inte att ta in. Man tänker att, detta gäller inte oss som sitter här i Fengersfors. Vi som alldeles nyss drack en Espresso på Caféet.
Men Michaels ord stannar ändå kvar i medvetandet och i pausen hör man folk försöka förstå.

Därefter Åsne Seierstad. När Åsne berättar om barnen i Grozny, om mammorna, om de torterade männen, om smutsen och svälten och hatet och hämnden och det glödande klotet i brösten på en tolvårig pojke som aldrig varit barn, då stämmer helt plötsligt det som Michael Azar sa. Där finns sambandet mellan hämnd och vedergällning, mellan makt och återkommande mänsklig grymhet. Nu, idag, medan vi sitter här inne i lampljuset och i värmen lever andra ”därborta” i det där programmet om Östeuropa. Hur stod hon ut med att se det hon såg? Vi står ju nästan inte ut med att höra henne berätta om det. Är hon inte rädd för att hämnden ska drabba även henne?
Helt plötsligt var författarkvällen slut och frågorna blev hängande i luften.
Folk satte sig i sina fina bilar och åkte hem i mörkret. Dom flesta alldeles säkert djupt berörda av kvällens föreläsningar.

 

2/4 Kulturbruket på Dal, Mellerud

Monika Fagerholm /  Johannes Anyuru

Johannes Anyuru, uppväxt i Borås, numera bosatt i Göteborg.
Estradpoet och med ett hjärta för Poetry Slam.
2003 kom första diktsamlingen ”Det är bara gudarna som är nya”.
Diktsamlingen fick ett översvallande mottagande av recensenterna och när Johannes 2005 utkom med sin nästa diktsamling ”Omega” fortsatte lovorden.

Svenska Dagbladet beskrev Johannes som ”kulturelitens nya kelgris”! Andra kulturskribenter skriver: ”Bland diktsamlingar av yngre poeter står nog Johannes Anyurus ”Omega” i särklass.

våren 2008

Februari Norskehuset Dals Långed

Ove Wikström och Ann-Helen Laestadius

Mars Folkhögskolan Färgelanda

Stig Larsson och Andreas Roman

April Kulturbruket på Dal, Mellerud

Suzanne Brøgger + musiker Christina von Bülow (altsax), 

Jakob Fischer (gitarr) samt svenske Daniel Franck (bas).

www.kulturbruketpadal.se

 

Maj Cafe XO, Åmål

Einar Màr Gudmundsson och Janan Hillawi  hösten 2008

 

4/9 Not Quite Café, Fengersfors
Åsa Lindeborg

En stor publik hade glädjen att få del av Åsas egen berättelse om sin bok, torsdagen 4 september i caféet på Not Quite. Framträdandet samlade ett 50-tal åhörare i en miljö som kändes helt rätt för denna författare. Fabriksmiljön blev påtaglig här, där också många män slitit i en smutsig och bullrande miljö precis som härdarmästare Leif Andersson.
Kärleken till sin far genomsyrade hennes framträdande men hon ville också framhålla att det handlar om klass. Hon säger själv att hon är feminist och
socialist. Lever nu ett annat liv men säger att uppväxtens ränder finns kvar och att sitt nuvarande liv är privat och om det vill hon inte prata.

Romanen Mig äger ingen utkom 2007 och blev ensuccé genom det nakna och kärleksfulla sätt på vilket författaren beskriver sin barndom med fadern, härdarmästare Leif Andersson i Västerås.  2/10 Kulturbruket på Dal, Mellerud
Thomas Tranströmer & Kerstin Boh-BerglundThomas Tranströmer sitter i rullstol vid flygeln och spelar med vänster hand.
Kulturbruket vilar i stilla. Att spela piano med vänster hand kan vara en uppvisning, ett briljant extranummer för en konserterande flygeldomptör. För Tranströmer handlar det om en nödvändig disciplinering när delar av kroppen upphört att fungera. Frågan är om inte Tranströmer idag är mer musiker än poet. Ordens poesi blir allt knappare, musikens alltmer utvecklad. Vänsterhandspianot är en konst i sig och förvånansvärt många tonsättare har tagit sig an utmaningen. Och så sitter Thomas Tranströmer där och binder toner och klangfärger och låter mellanrummen tala. Precis som i ordens poesi.
Efteråt vänsterhandsautograferar han sina böcker. Vi trängs runt honom, frågar och tackar. Jag säger att Felix Mendelssohn lär ha yttrat att musik är ett mycket precisare språk för att uttrycka känslor än vad orden är. Visst, han har hört det, och det ligger faktiskt väldigt mycket i det, säger musikern Thomas Tranströmer.En stund efter det att Kerstin Boh-Berglund slutat sin uppläsning ser jag henne oväntat mitt i publiken, till förvillelse lik en av de övriga damerna i högre medelåldern med välskött frisyr och snygg kofta. Hon har läst ur årets bok: ”Kvinnan och björken”, en berättelse om när en tillvaro skakas i grunden. Hon läser rakt och enkelt, språket är rakt och enkelt och jag kommer på mig med att inte riktigt uppfatta när hon läser ur boken och när hon talar till oss. Det är en berättelse om att bli änka, att bli socialt handikappad, hur det blev och hur det kan gå. Det tar antagligen tid att lära sig skriva så och att våga skriva så.
”Från början hade jag egentligen ett fattigt ordförråd”, berättar hon efteråt, ”men jag läste mycket och så småningom tyckte jag att jag hade ett tillräckligt språk”. Hon började skriva på allvar ”för att jag inte ville göra det där man ska göra som pensionär: spela golf och åka på bussresor”. Det blev flera böcker om männsikor i vuxen ålder, om förändringar i livet. ”Jag ville skriva för att se på saker och ting utifrån”.
Kerstin Boh-Berglund är inte för språkliga experiment.”Jag beskriver”.
Och träffar rätt: under autograferingen säger en kvinna i publiken: ”Jag har också blivit änka.Det var så här. Jag kände igen mig”.
Jag frågar prosaiskt när björken kommer in i handlingen.
”Läs boken!”   
6/10 Café XO, Åmål
Katarina Frostenson  & Jonas Hassen KhemiriTystnad och skratt på författarmöte på Café XO i ÅmålÅrets sista författarkväll i samarbetet med Forum för Poesi o Prosa blev en motpolernas kväll. Åmåls Bibliotek stod för det praktiska och Café XO var absolut fullsatt.Först på scenen var Katarina Frostenson, innehavare av stol nr 18 i Svenska Akademien. Katarina Frostenson är först och främst poet, men är även prosaist och översättare. Hon skriver även för scenen och hennes pjäser har framförts på Kungliga Dramatiska Teatern och också i Radioteatern.
Katarina läste sin poesi med en röst och en känsla som fick tiden att stanna. Det var helt enkelt knäpptyst på Café XO i drygt 20 minuter. Publiken tog in hennes texter under en närmast andäktig tystnad.Sen kom Jonas Hassen Khemiri in på scenen. Och vilket scenbyte! Jonas, som i år fick Sveriges RadiosNovellpris, fick många skratt som belöning för sin uppläsning. Jonas senaste roman Ett öga rött fick recensenternas förtjusta godkännande.
Publiken på Cafe XO fick höra ett antal noveller bl.a. vinnarnovellen. Det var en blandning av tragik, humor och eftertänksamma texter som gick hem hos publiken. Jonas charm och värme fick avsluta en riktigt bra författarkväll i Åmål.Därmed fick också höstens serie av författarkvällar en riktigt bra avslutning. Nu ser vi fram emot vårens utbud. Det är inte klart ännu och vi väntar med spänning på vilka författare som ska gästa Dalsland våren 2009.