Ronjadag på Sagabion

Plats
Sagabion, Åmål
Datum
16 juni

Fredagen den 16 juli inviger Föreningen Vandra i Ronjaland sina vandringsleder i Fröskog och Fengersfors. Dagen efter, lördagen den 17 juli på eftermiddagen, anordnar Bokdagar i Dalsland ett litterärt och cineastiskt program på Sagabiografen i Åmål.

Medverkar gör: Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, Åmålsillustratören och författaren Peter Bergting, sångaren och skådespelaren Claes Janson, regissören Catti Edfeldt och ordföranden för Föreningen Vandra i Ronjaland, Roy Andreasson, lokala sångerskan Ulla Olsson och en lokal kör sammansatt och ledd av körledaren Johanna Friberg. Förhoppningen är att samarbetet mellan Föreningen i Vandra i Ronjaland och Bokdagar i Dalsland ska bli återkommande och därigenom återta Ronja Rövardotter och Astrid Lindgren till Åmål och Dalsland permanent.

Eftermiddagen inleds med att en lokal kör, hopsatt särskilt för tillfället och dirigerad av Johanna Friberg, sjunga rövarsånger ur långfilmen ”Ronja Rövardotter”. Filmen kommer också att visas för publiken på plats. Men innan dess blir det ett samtal om boken ”Ronja Rövardotter” med barnbokskritikern Lotta Olsson, som samtalar med Åmålsförfattaren och illustratören Peter Bergting, som illustrerat en version av Ronjaboken. Samtalet leds av Bokdagar i Dalslands Victor Estby. Därefter sjunger kören fler rövarsånger ur filmen.

Efter filmen blir det ett panelsamtal om filmen och filminspelningen med Föreningen Vandra i Ronjalands styrelseledamot Roy Andreasson, som var med och hjälpte filmteamet med inspelningsplatser, filmens regiassistent Catti Edfeldt och sångaren Claes Janson, som medverkar i filmen, som en av Mattisrövarna. Även det samtalet leds av Victor Estby. Programpunkten blir också ett fint tillfälle att informera ordentligt om Föreningen Vandra i Ronjaland och dess fantastiska projekt och hårda arbete för att skapa Vandra i Ronjaland-lederna.

Evenemanget avslutas med att lokala sångerskan Ulla Olsson sjunger ”Vargsången” ur filmen, till eget gitarrackompanjemang.

Evenemanget kommer att vara gratis för den publik på plats som får rum, enligt rådande pandemirestriktioner. Fribiljetter kommer att kunna hämtas i Åmåls bokhandel från 1 juli. Ingen kommer att släppas in utan biljett.

De som inte får tag i någon biljett kan uppleva Ronjadagen gratis via livesändningar på Facebook och Youtube.

– Eftermiddagen och samarbetet mellan Föreningen Vandra i Ronjaland och Bokdagar i Dalsland blir ett sätt att återta Ronja Rövardotter och Astrid Lindgren till Åmål och Dalsland, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Vi hoppas att samarbetet mellan föreningarna kan leda till bland annat ett gemensamt, årligt evenemang i Fengersfors/Fröskog och Åmål. Men kanske mer i vitsippstider från och med nästa år. Vi har många spännande idéer som åter gör boken, filmen och Astrid Lindgren till våra. Och förhoppningsvis att det förblir så.

Bilden till evenemanget är Peter Bergtings omslagsbild till Astrid Lindgrens bok ”Ronja Rövardotter”. Versionen av boken är utgiven 2012

Program

17 juli Sagabio, Åmål

Ronjadag på Sagabio

13.00

Ronjalandskören under ledning av Johanna Friberg sjunger två rövarsånger

13.10

Inledning Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland

13.15

Samtal om boken ”Ronja Rövardotter” med barnbokskritikern Lotta Olsson och Peter Bergting, som gjort omslaget till en version av Ronjaboken. (samtalsledare Victor Estby)

14.15

Lokal kör sjunger två rövarsånger

14.25

Fikapaus

14.55

Filmvisning ”Ronja Rövardotter”

17.00

Samtal om filmen och filminspelningen med Föreningen Vandra i Ronjalands styrelseledamot Roy Andreasson (som var med och hjälpte filmteamet med inspelningsplatser) med regiassistenten Catti Edfeldt och sångaren Claes Janson, som medverkar i filmen. (samtalsledare Victor Estby)

17.55

Ulla Olsson sjunger ”Vargsången”

18.00

Avslutande ord Victor Estby

Funderar du på något mer?