Nordiska Novelldagarna 10-11 mars 2023

Biljetter
Plats
Sagabiografen i Åmål
Datum
10 mars - 11 mars

10-11 mars äger Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar rum för fjortonde gången. Sveriges största och äldsta novellfestival är tillbaka igen – utan pandemibegränsningar – i mars på Sagabiografen i Åmål, med sitt maffigaste program någonsin! Många nordiska författare har här mött en svensk publik för första gången och flera har blivit översatta till svenska tack vare Nordiska Novelldagarna. Bland årets nordiska författare hittar vi både välkända dalslandsfavoriter som Bokdagardebutanter. Medverkar på festivalen gör bland andra Dalslandsbördiga Kristian Petri, aktuell med en samling reseskildringar och dokumentärfilmen ”Världens vackraste pojke”.

Vi bjuder som vanligt på den noblaste nordiska novellkonsten. I år inleds festivalen med ett samtal med Dalslandsbördiga tillika Dalslands tidigare litteraturpristagare, författaren och regissören Kristian Petri om hans aktuella samling av reseskildringar, kortprosa i ickefiktivt format. Moderator kommer att vara Yukiko Duke, som är presentatör och samtalsledare under hela festivalen. Petri räknas till landets främsta novellister. Jonas Karlsson kommer att läsa ur Petris aktuella bok i samband med fredagens samtal.

Petri är också en av regissörerna till omtalade och uppmärksammade dokumentärfilmen ”Världens vackraste pojke”, som visas som slutpunkt för festivalen på lördagen. Innan dess samtalar Petri och Duke om filmen med Kristina Lindström, filmens andra regissör, och Björn Andrésen – filmens huvudperson.

På Nordiska Novelldagarna möter du mellan Petris programpunkter ett pärlband av samtidens främsta svenska och nordiska novellister. Bland andra: Jonas Karlsson, Balsam Karam, Johanna Holmström (Fi), Åsa Moberg, Björn Runge, Roskva Koritzinsky (No), KG Malm, Cecilia Davidsson och Caroline Albertine Minor (Dk). Oförglömliga dagar och kvällar väntar.

Köp biljetter

Program

10 mars Sagabiografen i Åmål

Fredag

18.00

Välkommen Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförenings verksamhetschef, inleder

18.10

Invigning

18.20

Shahad Ali Mohamed, årets Dalslands Sparbanksskrivarstipendiat för unga, läser sin novell ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?”

18.30

Kristian Petri – Yukiko Duke (scensamtal). Jonas Karlsson läser ur Kristian Petris bok.

19.25

Victor Estby avslutar

11 mars Sagabiografen i Åmål

Lördag

10.00

Välkommen Victor Estby Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening inleder Presentatör Yukiko Duke tar över dagen

10.05

Johanna Holmström (FI)

10.30

Björn Runge – Yukiko Duke (scensamtal)

11.00

Paus

11.30

Balsam Karam

12.00

Roskva Koritzinsky (NO) – Yukiko Duke (scensamtal)

12.30

Jonas Karlsson

13.00

Lunchpaus

14.00

KG Malm

14.30

Caroline Albertine Minor (DK) – Yukiko Duke (scensamtal)

15.00

Paus

15.30

Cecilia Davidsson

16.00

Åsa Moberg

16.30

Kristian Petri – Kristina Lindström – Björn Andrésen – Yukiko Duke (scensamtal)

17.00

Victor Estby avslutar

17.05

Paus

17.30

Filmen ”Världens vackraste pojke” visas.