Judiska Salongen gästar åter Dalsland och Åmål – denna gång med Golda Meir-program 23 mars

Plats
Åmåls stadshotell
Datum
23 mars

Bokdagar i Dalsland och Judiska Salongen presenterar: Litterär salong med tema Golda Meir med skådespelaren Adriana Savin (Teater Tribunalen och Västanå teater), konstnären och musikern Dror Feiler och författaren Kenneth Hermele och förläggaren David Karlsson (Bokförlaget Korpen) torsdagen den 23 mars på Åmåls stadshotell. Kvällen är en del av Bokdagar i Dalslands och Judiska Salongens samarbete, som inleddes med Anna Grinzweig Jacobssons framträdande på sommarens Bokdagar i Dalsland, fortsatte under hösten med en välbesökt Hannah Arendt-kväll på Åmåls stadshotell och som pågår fram till och med åtminstone sommaren 2023. Evenemanget har fri entré.  

Judiska salongen i samarbete med Bokdagar i Dalsland presenterar: Litterär salong och temakväll Golda Meir. Hon var Israels första ambassadör i Moskva, Israels första kvinnliga utrikesminister, landets första och hittills enda kvinnliga premiärminister. Författaren Kenneth Hermele följer Golda Meir i triumf och motgång i sin bok Jag hatar sladder – Bokslut över Golda Meir. Det är en blandning av en dramatisk text om och kring Golda Meir med en politisk essä som kretsar kring hennes gärning och liv. Meir var trogen sina socialistiska ideal när världen omkring henne förändrades samtidigt som hon alltid satte det hon såg som Israels intressen framför allt annat, både i politiken och i privatlivet. Ofta ledde det till framgång men särskilt mot slutet av hennes liv lika ofta till katastrofens rand.

Vi upplever skådespelaren Adriana Savins och konstnären och musikern Dror Feilers utdrag ur pjäsen I krig och fred och sedan följer ett samtal mellan författaren Kenneth Hermele och hans förläggare David Karlsson om Hermeles bok Jag hatar sladder – Bokslut över Golda Meir, utgiven på bokförlaget Korpen. Boken är en del av en serie böcker, där Hermele med dramatikens och essäns hjälp lyfter fram kvinnor med judiskt ursprung som från 1900-talet satt sin prägel på vår värld. De övriga är Hannah Arendt och Ethel Rosenberg.

Evenemanget är en del av ett pågående, längre samarbete mellan Judiska Salongen, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell. Med stöd av Kulturrådet.

OBS! Fri entre!

Kl 18 serveras soppmåltid på Åmåls stadshotell

Kl 19 Skådespelaren Adriana Savin framför ett stycke ur pjäsen I krig och fred, om Golda Meir, tillsammans med konstnären och musikern Dror Feiler. Därefter samtalar förläggaren David Karlsson med pjäsens författare Kenneth Hermele, om den och boken Jag hatar sladder – Bokslut över Golda Meir, där pjäsen ingår. Paus och signering vid Åmåls bokhandels bord vid kvällens slut ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Passa gärna på att ställa frågor till författaren och förläggaren om boken, pjäsen eller Golda Meir!