Författarkväll: Petra Revenue och Åsa Beckman

Biljetter
Plats
Mustadfors Folkets hus
Datum
4 april

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Petra Revenue och Åsa Beckman torsdagen den 4 april på Mustadfors Folkets hus. Åsa Beckman är författare, biträdande kulturchef och litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Petra Revenue är mångsysslande och prisad dramatiker, regissör och författare som har gett ut romaner, novellsamlingar och essäer. Beckman är aktuell med essäboken Kulturbarn, som kommer ut i slutet av mars. Hon ersätter Joanna Rubin Dranger, som blivit tvungen att lämna återbud.

Petra Revenue är en genreöverskridande manusförfattare och regissör som skrivit pjäser för flera teatrar och Radioteatern. Som filmregissör debuterade hon 2009 med långfilmen Karaokekungen som hon även skrivit manus till. Hon har skrivit manus till filmerna Om SaraWallander – Byfånen och Wallander – Den svaga punkten. Hon följde upp sin debutfilm med novellfilmen Den bästa utsikten, som vann en hedersnominering på Göteborgs filmfestival 2011. År 2000 debuterade hon som TV-dramatiker med egna serien Stora teatern på Sveriges Television. 2009 vann Revenue Sveriges Radios Novellpris för sin novell Den bästa utsikten. Hon har gett ut romanen Äkta fransk gulmetall, novellsamlingen KaraokeKungen och essän Vikten av att inte tala sanning. Hon har även hörts i radioprogrammet SöndagsMorgan och är huvudlärare på Alma manusutbildning. Hon medverkade på en av Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkvällar 2007 och nu gör hon efterlängtad comeback i Bokdagarsammanhang.

Hennes nyutkomna bok, Närmare nu, är en kärleksroman i form av ett enda möte och en besynnerlig brevväxling. Konstnären Henry bestämmer sig för att ringa upp sin gamla förälskelse Iris efter tio år, eftersom han befinner sig i en skaparkris. Han tror det kan lossna om han får måla hennes porträtt. Iris har just haft en hjärtattack men bestämmer sig ändå för att tacka ja till förslaget, trots att hon bävar för vad mötet kan väcka för känslor. Mötet mellan Iris och Henry filmas just nu och idén med två format är att utforska minnen på två olika sätt. Kan starka känslor överleva tid och rum?

Åsa Beckman är biträdande kulturchef och litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Hon skriver regelbundet krönikor i samma tidning och har tidigare gett ut en krönikesamling, Väninnekören (2019) och essäboken Jag själv ett hus av ljus (2002).

Hon var redaktör för BLM 1987-1990 och satt dessförinnan i tidskriften Åttiotals redaktion. Hon skrev kapitlet om den svenska 80-talspoesin i Nordisk Kvinnolitteraturhistoria, band IV, och har dessutom medverkat i olika antologier, bland annat Staden mellan pärmarna och11 poeter.

2003 mottog hon Gerard Bonniers essäpris och 2018 utmärkelsen Årets mediaamazon.

Hennes nya bok, Kulturbarn, med undertiteln Att växa upp i skuggan av en författare, är en essä om många av de författarbarn hon läst, hört och identifierat sig med, och hon nystar i trådarna i sitt eget liv. Här berättar hon för första gången rakt om sin egen barndom och väjer inte för det svåra.

Åsa Beckman växer upp i en familj som präglas av hennes far, författaren och poeten Erik Beckman. Där finns en stark kärlek men också perioder av vacklande självkänsla, otrohet och missbruk som kommer att påverka henne – då och länge efteråt.

Med åren har hon börjat intressera sig för hur barn till författare verkar utveckla ett medberoende till sina både utlevande och känsliga föräldrar. Tidigt lär sig barnen att stötta och uppmuntra, får svårt att själva ta plats och anpassar sig för att inte störa deras skrivprocess. Samtidigt får de finna sig i att förvandlas till ”material” och se sig själva dyka upp i föräldrars böcker. De här barnen förstår en sak: att konsten är viktigare än livet.

Åsa Beckman är en uppskattad kvinnlig röst, framför allt för sitt sätt att beskriva och sätta fingret på företeelser i relationer mellan människor i vår tid. Ord som kulturman och frågestrejka är några begrepp hon myntat. Hennes pappa, Erik Beckman, var en av Sveriges främsta och mest prisade författare och var född i dalsländska Skållerud.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland, Bengtsfors kommun och Mustadfors Folkets hus . Kl 18 serveras en soppmåltid på Mustadfors Folkets hus. Kl 19 berättar Petra Revenue om och läser ur sin aktuella bok Närmare nu. Därefter berättar Åsa Beckman om sin alldeles nyutkomna essäbok Kulturbarn, på Mustadfors Folkets hus. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant eller med swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.

Vilka medverkar?

Petra Revenue

Åsa Beckman