Författarkväll: Mirja Unge och Daniel Boyacioglu

Biljetter
Plats
Åmåls stadshotell
Datum
7 mars

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Mirja Unge och Daniel Boyacioglu torsdagen den 7 mars på Åmåls Stadshotell. Recensionerna av Daniel Boyacioglus aktuella diktsamling, Daniels bok, är en enda lång rad av hyllningar. Prisade och rosade Mirja Unges nya roman kommer ut bara några veckor innan hennes Dalslandsbesök och är mycket efterlängtad. 

Mirja Unge har hyllats för sin särpräglade litterära stil och fått flera prestigefyllda priser för sina böcker, bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris,  Aftonbladets litteraturpris och Aniarapriset. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, som belönades med Katapultpriset som årets debutbok. Sedan dess har hon gett ut romanerna Järnnätter och Motsols, novellsamlingen Brorsan är mätt samt romanen Jag går och lever. Det senaste decenniet har hon också klivit fram som en av Sveriges mest intressanta unga dramatiker och har spelats på Göteborgs stadsteater, Riksteatern och Dramaten; hennes pjäser är utgivna i volymen Var är alla. Om Hundnätter, som kommer ut februari: Nadja återvänder hem till det övergivna huset på landet efter många år i staden. Hon börjar arbeta på ett boende för unga, återknyter kontakten med några av de vänner som blivit kvar och träffar en senig skugga till man i grannstaden. I byn tycks allt vara sig likt, de outtalade maktförhållanden och våldsamheten som en gång fick henne att dra består, eller har gått i arv. Nadja får syn på mer än vad som är bra för henne och märkliga saker börjar hända. Någon har spikat upp ett gäddhuvud på hennes husvägg, en av flickorna på hemmet hittas död – och vad är det för hund som stryker runt i skogsbrynet? Mirja Unge briljerar med sin svartsyn, sin särskilda och exakta blick och den värld av språk och stämningar som hon målar upp. Detta är andra gången hon framträder på en av våra författarkvällar. 2018 tog hon andan ur publiken med sin enastående läsning på Restaurang Harrys i Åmål.

Daniel Boyacioglu är författare, legendarisk scenpoet och artist. Han har vunnit SM i Poetry Slam flera gånger, har skrivit sju diktsamlingar och har också turnerat med Riksteatern, spelat i I väntan på Godot på Dramaten, skrivit librettot till operan Triumf och tragedi för Kungliga Operan, gjort radioteateruppsättningar och tre musikalbum. Sedan 2013 arbetar han också som brandman. I Gamla Testamentet lär vi känna Daniel som tjänade det babyloniska hovet och överlevde flera kungar. Daniel står som symbol för den trofaste och hans berättelse är en diasporaskildring. I Daniels bok ställer Daniel Boyacioglu frågan vem denna Daniel skulle varit idag? Vad säger han om det Sverige som lovat honom fred, men där gatuvåldet tagit hans kusin? Hur möter han rasblindhetens förgörande tystnad? Och hur tjänar han bäst sitt land? Boyacioglu har framträtt flera gånger på Bokdagar i Dalsland, senast på 2022 års pilgrimspop i Upperudsskogarna och är en stor Dalslandsfavorit. Detta är första gången han besöker våra evenemang med en alldeles ny bok, för övrigt hans första på åtta år.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell.

Kl 19 Mirja Unge berättar om och läser ur sin aktuella roman Hundnätter. Därefter framträder Daniel Boyacioglu med sin aktuella diktsamling Daniels bok, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Vilka medverkar?

Daniel Boyacioglu

Mirja Unge