Författarkväll med Augustin Erba och Karin Smirnoff

Biljetter
Plats
First Hotel Bengtsfors
Datum
11 maj

Årets tredje författarkväll: Bokdagarfavoriterna Erba och Smirnoff!

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Augustin Erba och Karin Smirnoff på First Hotel Bengtsfors.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland, Bengtsfors kommun och First Hotel Bengtfsors.

  • Kl 18 serveras soppa på First Hotel Bengtsfors.
  • Kl 19 Augustin Erba och Karin Smirnoff samtalar med Bokdagar i Dalslands Victor Estby om och läser ur sina aktuella romaner ”Den unge Walters lidanden” och ”Sockerormen”. Kvällen slutar cirka kl 20. Ställ gärna frågor till författarna!

Augustin Erbas ”Den unge Walters lidanden” och Karin Smirnoffs ”Sockerormen” går förstås även att skaffa signerade vid författarkvällen på First Hotel Bengtsfors.

Medverkande

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff har på bara några år blivit en av Sveriges mest lästa författare. Hon jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och 2020 avslutades trilogin med Sen for jag hem. Sviten om jana kippo har sålts till ett tiotal länder och i mer än 500 000 exemplar. I slutet av förra året blev det klart att hon tar över stafettpinnen efter David Lagercrantz och skriver de uppföljande tre böckerna i Stieg Larssons Millennium-serie.

På sommarens Bokdagar i Dalsland 2019 framträdde hon, som en av favoriterna i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan.

 

Vid författarkvällen i Bengtsfors berättar hon om och läser ur sin senaste roman, Sockerormen.

Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla.

Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Om den skrev Upsala Nya Tidning: ”En bladvändare av rang, där handlingen drivs av den underliggande svarta humorn, det språkliga absoluta gehöret och det återhållna, och just därför så starka, tonfallet.”

Foto av Johan Gunseus

Augustin Erba

Ett av de mest uppskattade framträdandena på Bokdagarna 2017 var Augustin Erbas, med sin då aktuella starka, självbiografiska roman Blodsbunden. Han har sedan dess blivit redaktör på Dagens Nyheter och där skrivit många uppmärksammade texter. Sommaren 2020 medverkade han med kritikerhyllade romanen Snöstorm vid digitala Bokdagar i Dalsland-delen från Tingshuset i Mellerud.

Augustin Erba har arbetat på TV och Sveriges Radio. Medverkat i antologierna Uppdrag: Pappa och Uppdrag: Familj. Var en av undertecknarna till Pappamanifestet som ifrågasatte varför män skaffade barn – om de inte valde att tillbringa tid med dem. 2009 kom hans debutroman Ensamhetens broar. För Blods­bunden tilldelades han De Nios pris. 2017 medverkade han i Novellix utgivning med novellen Hiwa.

Till författarkvällen 11 maj kommer han med rosade, färska Den unge Walters lidanden. Något så relativt ovanligt som en svensk humoristisk roman. Walter lever ett nervöst liv som chef för ett litet bankkontor när han oväntat blir befordrad. Huvudkontoret är över inte bara hans ambitionsnivå utan också hans kompetensnivå. Walter har redan fullt upp med sin frånvarande sambo och de symtom han ser som tecken på en nära förestående död. Men hur sjuk är han egentligen? Och hur ska det gå när hans första uppdrag är att åstadkomma ett öppet kontorslandskap?

Boken har hyllats av kritiker. Exempelvis skrev Expressen: ”Humor är ju något subjektivt, men själv har jag väldigt roligt när jag läser ’Den unge Walters lidanden’. Den har flera så oslagbart roliga scener … Och, icke att förglömma: som i all välfunnen satir finns där allvarlig kritik. Riktad åt alla möjliga håll, men kanske framför allt mot vår tids oändliga okänslighet.”

Foto av Sara mac-key