Författarkväll med Amanda Svensson och Steinar Opstad på Dalslands skafferi

Biljetter
Plats
Dalslands Skafferi
Datum
8 februari

Steinar Opstad, född i Stokke i Norge, succédebuterade som poet 1996 med den prisbelönta Tavler og budHan introducerades på svenska 2012 med urvalsvolymen Den lyckligaste av alla ensamheter. På ellerströms finns sedan tidigare även Under en omvänd himmelEn varaktig längtan och Kärleksförlusterna.

I sin nya diktsamling Att vara flera (översättning till svenska: Marie Lundquist) utvecklar Steinar Opstad några av motivkretsarna från de tidigare böckerna: fader-son-relationen, gudstron och kontrasten mellan stad och land. I centrum står en döende far. Vad händer med jaget när pappan dör? Vad representerar pappan i sin frånvaro? Kan ­döden ens erbjuda nya möjligheter för jaget? Dikterna frågar sig vad sorg och saknad är, allvarligt och subtilt, men inte utan humor. Mot sorgen står fantasin, poesin och kärleken. Opstad skriver existentiella dikter, som innehåller såväl personliga och politiska som metafysiska dimensioner.

Boken har fått en rad lovord. Dagens Nyheter avslutade sin recension: ”Opstad rör sig i allegorins gränsområden, men skriver allt annat än allegorier. Det är en svår och vacker konst.” Göteborgs-Posten menade i sin tur att: ”Det är igenkännbart, utsökt och skrivet med noggrannheten i högsätet.”

Det är första gången han medverkar vid Bokdagar i Dalslands evenemang.

Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare. Hon debuterade med den uppmärksammade Hey Dolly (2008), som följdes av den Augustprisnominerade Välkommen till den här världen (2011) och Allt det där jag sa till dig var sant (2014). Hon tilldelades Per Olov Enquists pris 2019 samt Svenska Dagbladets litteraturpris samma år för romanen Ett system så magnifikt att det bländar. 2023 nominerades hon till International Booker Prize. Nya romanen, Själens telegraf, har kritikerrosats. Expressen skrev i sin recension: ”Det är en roman som har höjda ögonbryn och dunkande hjärta, som liknar en barnmorsketratt eller ett stetoskop, som kan användas för att kunna lägga örat mot allt vi inte ser hos varandra, och lyssna.” Svenska Dagbladets recensent tyckte bland annat: ”Själens telegraf är en vindlande roman om kärlek, hemligheter, och att försöka hitta förståelse för det obegripliga. Det är en mycket gripande berättelse, med en imponerande konstruktion.”

Även Svensson debuterar i Bokdagarsammanhang.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland, Dalsland Outdoors och Dalslands Skafferi.

Kl 18 serveras en soppmåltid på Dalslands Skafferi.

Kl 19 Steinar Opstad framträder med sin aktuella diktsamling Att vara flera. Därefter framträder Amanda Svensson med sin aktuella roman Själens telegraf, på Dalslands Skafferi. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant eller med swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.

Vilka medverkar?

Amanda Svensson

Steinar Opstad