Bokdagar i Dalsland äger rum i tre dagar, från torsdag 14 augusti till lördag 16 augusti 2025, med invigning med fri entré på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi i Åmål på torsdagskvällen och avslutning i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål på lördagskvällen. Barnens Bokdagar, som pågår under fredagen och lördagen, har som vanligt fri entré. Till fredagens och lördagens program i Gamla kyrkan, på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och på Åmåls hembygdsmuseum gäller endags- och tvådagarsbiljetter.
Utdelningen av Dalslands Sparbanks Litteraturpris och skrivarstipendiet för unga sker som vanligt på fredagsmorgonen i Gamla kyrkan i Åmål. I år sker även invigningen i samband med prisutdelningarna på fredagsmorgonen i Åmål. 2025 koncentrerar vi även festivalen till festivalområdet i och kring Gamla kyrkan i Åmåls gästhamn från torsdag kväll till lördag kväll.
Mer information om kommande års festival kommer löpande. Vi släpper nya författarnamn successivt. Se senaste nytt
Inträdet till detta eminenta estradpoetiska förfest-evenemang är helt gratis. Och alla som vill hänga i baren eller köpa sig en bit mat på Dalslands Skafferi innan Poetry Slam-kvällen är varmt välkomna.
En festlig spoken word-kväll som förfeststart med Göteborgs Poetry Slam med Athena Farrokhzad, Xabiso Vili och Svenska mästaren i Poetry Slam 2025, Wilma-Saga Persson, och Olivia Bergdahl som konferencier på Skafferiscenen på Dalslands Skafferi. Plus möjlighet för den som vill framträda på en öppen scen under evenemanget, där alla sorters texter är välkomna - poesi, prosa, bröllopstal eller receptsamling!
Vill du delta på den öppna scenen? Du får läsa en text, max fem minuter lång, och du säkrar din plats genom att skicka ett mejl till: gbgpoetryslam@gmail.com
---
Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, inleder.
Sveriges läsambassadör Agnes Török inviger årets Bokdagar.
Utdelning av Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Victor Estby intervjuar vinnaren Elvira Jonasson, som läser vinnartexten.
Utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Pristagaren Carina Jansson samtalar med Victor Estby och berättar om sitt översättningsarbete och hur det är att motta priset.
Utdelning av Dalslandsmedaljen.
Intervjuer med utställarna CG Gustafsson och Elisabeth Enger.
Allsång: Claes Erikssons Hymn till Dalsland med Bokdagarkören.
Anders Olsson, Heli Kittilä, Kerstin Aronsson och Marcus Haraldsson inleder och presenterar fredagens och lördagens programpunkter och tar över dagarnas program i Gamla kyrkan, på Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors och Åmåls hembygdsmuseum.
Fatima Bremmer samtalar med Yukiko Duke om sin bok Ligan.
Augustnominerade Tora Wall och kritikerrosade Rasmus Daugbjerg (DK) samtalar med Per J Andersson om sina böcker om skog, klimat och folktro: Skogen - i folktro, sägner och sagor, Troll och Rykte
Lunchpaus
Anders Rydell samtalar med Yukiko Duke om sin bok Stulen musik - nazisternas plundringar och musik som motstånd. Musik: Ida Wadenbrandt
Sara Strömberg samtalar med Yukiko Duke om sina prisade spänningsromaner om Vera Bergström.
Dick Harrison om sin bok Dalslands kanals historia.
Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors i Åmål
Peter Bergting, Malin Eriksson Sjögärd och Sara Strömberg i scensamtal med Ellinor Broman om att skildra landsbygden i serier, barn- och ungdomsböcker och spänningsromaner.
Mohamed Yussuf samtalar med Anders Rydell om sin debutbok Nation av poeter.
Provinstidningen Dalsland presenterar: Klicka med PD och få ut mer av din prenumeration. Din prenumeration innehåller så mycket mer än en papperstidning. Med ett digitalt konto kan du ta del av alla våra produkter och tjänster. Vi berättar mer.
Karin Collins (FI) i samtal med Heli Kittilä om sin succéromantrilogi om Hangö under andra världskriget.
Simon Sorgenfrei och Bilan Osman samtalar om muslimer i Sverige då och nu utifrån sina böcker "De kommer att vara annorlunda svenskar": berättelsen om Sveriges första muslimer och Det var bättre förr.
Per J Andersson och Solweig Johansson samtalar med Yukiko Duke om kvinnliga upptäckare genom historien - från Gudrid Torbjörnsdotter och San Mao till Åmålsbördiga Ida Bäckmann.
Åmåls hembygdsmuseum i Åmål
Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, har arbetat med policyfrågor som rör AI på både nationell och EU-nivå. Tänkande maskiner, som kom ut i nyutgåva här om året, är hans femte bok. Häggström har sedan flera år sommarhus i dalsländska Edsleskog och planerar att flytta till Dalsland permanent. På årets Bokdagar i Dalsland framträder han i programpunkt om artificiell intelligens och senaste tidens utveckling av artificiell intelligens, som fullständigt exploderat, med bland annat OpenAI:s släpp av Chat GPT-4. Häggström är fortsatt oroad över riskerna med att fortsätta rusa i samma riktning. Han samtalar med Linus Nyman (FI) om AI och Nymans bok “Schyssta hackers”, som tar läsarna med på en lustfylld vandring genom teknologins historia, tillsammans med dem som skrev den. Vi träffar bland annat Ada Lovelace, dotter till Lord Byron, som var med om att utveckla en beräkningsmaskin och samtidigt blev världshistoriens första programmerare. Vi får också höra om Linus Torvalds, mannen som utvecklade Linux, det operativsystem som idag används bland annat på rymdstationen ISS, i alla världens snabbaste superdatorer och i majoriteten av världens telefoner samt smartapparater. Boken baserar sig på flera år av forskning och på tiotals intervjuer. Med finns roliga anekdoter från Finland, Sverige och världen, och otroliga fakta som presenteras på ett lika underhållande som lättfattligt sätt. Samtalet leds av Linus Kollberg. Programpunkten är ett samarbete med Schildts & Söderströms.
Bokförlaget Norlén & Slottner presenterar aktuella författare, bland andra Åmålsjournalisten och -författaren Elisabeth Enger, aktuell med en bok om sin farbror som var flygkapten.
Föreningen Värmlandslitteratur presenterar sin verksamhet och den nya digitala författarkatalogen med över fyrahundra Värmlandsförfattare.
CG Gustafsson, ungdomsarbetare som släpper sin tredje bok: Glöm dom inte - om judiskt liv och Förintelseöverlevare i Värmland (Bernhards förlag).
Gunilla Vinberg berättar om bokförlaget Panta Rei, som i huvudsak ger ut portugisiskspråkig afrikansk skönlitteratur i svensk översättning.
Kyrkohistorikern Rune W Dahlén om sin bok Förebilder - Berättelser om kvinnor i väckelsehistorien (Votum förlag). Bland annat om Åmålsförfattaren Betty Janson.
Jenny Grand, barnboksförfattare från dalsländska Brålanda, presenterar sina äventyrsböcker för 9-12-åringar, varav flera utspelar sig i Dalsland. Senaste bok: Den stora kyrkstöten, med handlingen förlagd till Brålanda.
Författaren och journalisten Amat Levin och specialpedagogen och författaren Anne Agardh samtalar om Sveriges roll i slaveriets historia och om slavkaptenen Abraham Brink från Åmål utifrån Levins bok Svart historia och Agardhs böcker Brink – den svenske slavkaptenen och Med slavar i lasten tillsammans med Marcus Haraldsson.
Ulf Lundén från Werner Aspenströmsällskapet berättar om författaren och Akademieledamoten och om sällskapets arbete för att öka kännedomen om Aspenströms liv och verk.
Annika Larsson om sina böcker Den sista färjan över Byälven och en roman om ett fiktivt krigsdrama i nutid
Päivi Fredäng om sin bok Så språkar mamma och jag. Om att vara hörande barn med döva föräldrar.
Christer Johansson berättar om sina romaner om människor som längtar och krånglar sig fram genom livet, utgivna på Lindelöws förlag.
Konstsmeden och författaren Ivan Dahlstrand Kamiyasu presenterar sin bok om Rapa Nuis (Påsköns) kulturhistoria och bildkonst med fokus kring 1800-talets folkmord och tolkningen av moai.
---
Åsa Linderborg samtalar med Anders Olsson om sin bok Tjabo.
Hanna Olvenmark samtalar med Pelle Andersson om sin bok Portionen under tian.
Kenneth Hermele och Jenny Jägerfeld samtalar med Pelle Andersson om sina böcker Den vilda rättvisan - Judisk hämnd efter Förintelsen och Hämndprojektet.
Kjersti Anfinnsen (NO) och Kristin Eiriksdottir (IS) samtalar med Kerstin Aronsson om sina romaner De sista smekningarna, Ögonblick för evigheten och De blottade.
Kalle Lind samtalar med Kerstin Aronsson om sin debutroman ”Systrar, bröder och andra problem”, som samtidigt också släpps.
Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors i Åmål
Åmålsbördiga fotografen och författardebutanten Maria Olsen samtalar med Victor Estby om sin bok Det blir bra - Om sorg och livslust. Om att hitta tillbaka till glädjen och livet efter att ens barn tagit livet av sig.
Per J Andersson och Marcus Rosenlund (FI) samtalar med varandra om sina böcker Sand: Jakten på råvaran som formar vår värld och Den underjordiska boken.
Lunchpaus
Ukrainska poeten och soldaten Artur Dron samtalar med sin svenska förläggare Mikael Nydahl om sitt författarskap och om läget i Ukraina.
Så håller du igång skrivandet och tecknandet. Författaren Olivia Bergdahl och serietecknaren Henrik Jonsson samtalar med Seriefrämjandets Yvette Gustafsson.
Åmåls hembygdsmuseum i Åmål
Författaren Gun Berger presenterar sin roman Malin Blomsterberg - Livet på Strand, som handlar om Ellen Keys hushållerska. På Strand finns böcker och skrivbord i varje rum. En drömtillvaro, men också ett liv fyllt av krav.
Föreningen Norden i Bengtsfors och Dals-Ed berättar om hur man arbetar för att främja och stärka samarbete och samhörighet i Norden och med dess omvärld.
Några av de största hjältarna i kampen mot tjuvjakten i Afrika är kvinnor. Kvinnor utan vapen. Journalisten Magnus Nyström på Expressen har skrivit boken Afrikas hjältar - Om Black Mambas.
Författaren Catriena Breet skriver för barn. Allt från finstämda berättelser till rysare och episk fantasy. 2025 debuterar hon med kapitelboken Nallegård. Om vänskap, saknad och att känna sig bortvald.
Föreningen för Västgötalitteratur är en ideell förening med folk från alla landsändar som har ett intresse för litteratur från Västergötland.
Filip Landell debuterade 2023 med Skogshjärta, en fantasyroman för unga vuxna. 2024 kom uppföljaren, Stormbärare, och 2025 blev han aktuell inom deckargenren med Frusen gryning (HarperCollins Nordic).
Bokförlaget Rosevo presenterar sina nya böcker: En roman om klimatkrisen, en debattbok om krisen i äldreomsorgen och Leo – min farfar, en ny släktkrönika.
Lotta Varga debuterar 2025 med romanen Demoner samt självbiografin Redan dömd. Båda böckerna berör kraften i att återta sin berättelse och friheten i att inte låta andra definiera sanningen.
Arkitekten, historikern och kritikern Rasmus Wærn har varit redaktör på tidskriften Arkitektur, ordförande för svenska Alvar Aalto-sällskapet och har anknytning till Dalsland. På Bokdagarna föreläser han om nya boken Arkitektur i Värmland. Värmland gömmer många hittills okända byggnader av högsta klass. I denna överskådliga guide finns allt samlat, från praktfulla herrgårdar till finurliga ateljéer. Det är även en berättelse om vad arkitektur egentligen är, och om hur hela Sverige byggts upp. Programpunkten är ett samarbete med Arkitektur förlag.
Studieförbundet Vuxenskolan/Dalslands Skrivarförening Kajse-Britt Andersson från Dalslands Skrivarförening berättar om sitt eget skrivande, föreningen, som funnits i över tre decennier och hur man kan hjälpas åt att utveckla varandras skrivande. Programpunkten görs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst.