Årets Bokdagar invigs med Greider, Gradvall, Cornelis och ABBA

Plats
Baldersnäs herrgård, Dals Långed
Datum
24 juli

För andra gången invigs Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival i Bengtsfors kommun, på Baldersnäs herrgård. Det blir på förmiddagen onsdagen den 24 juli. Invigningstalare är Britt Bohlin, styrelseordförande för Visit Dalsland.  Onsdagsförmiddagen, som liksom förra året har fri entré, bjuder även på ett släpp av nya numret av tidskriften Ord & Bild, med tema jord. Texter om dalsländsk litteratur i numret av Victor Estby och Lena Grönlund. Det blir ett samtal om värmländsk och dalsländsk litteratur med Marit Kapla och Victor Estby. Samtalsledare: Ann Ighe och Jonatan Habib Engqvist, redaktörer för Ord & Bild. Förmiddagen avslutas med ett samtal mellan Göran Greider och Jan Gradvall med Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby som samtalsledare. Gradvall är legendarisk journalist och författare och är aktuell med boken Vemod undercover – Boken om ABBA. Greiders nya bok, Nu när man är död – en roman om Cornelis Vreeswijk, smygsläpps på Bokdagar i Dalsland.

– Vilken kanonstart på årets Bokdagar! säger Victor Estby. Förra årets invigning med Karin Broos och ledamoten Jila Mossaed blev en rejäl succé med fullsatt Virkestork på Baldersnäs och slutsåld bok. Det gav mersmak och vi har fått många önskningar om något liknande i år. Så när jag kom på idén Greider-Gradvall-ABBA-Cornelis förstod jag att vi nog kan se fram emot ännu en fin Bokdagarinledning. Förmiddagen den 24 juli på Baldersnäs har även detta år fri entré.

Sedan Bokdagar i Dalsland växte ur lokalerna på Dalslands center i Håverud har evenemanget enligt traditionen sedan 2010 invigts i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Men efter att festivalen utökades till fem dagar 2021 och äger rum på fler platser runt om i Dalsland har organisationen prövat att flytta invigningen till andra platser. 2022 höll man invigningen på Not Quite i Fengersfors. Och förra året alltså på Baldersnäs.

– Så väldigt roligt och hedrande att få besök av Göran Greider igen, som gästade våra Bokdagar 2021 och att nu även få smygsläppa hans nya bok! fortsätter Victor Estby. Att dessutom för första gången få välkomna en av Sveriges främsta populärkulturjournalister, Jan Gradvall, och med hans fantastiska ABBA-bok på samma gång är ju en dröm! Jag gratulerar Dalsland och vår publik, som dessutom får detta helt gratis!

Program

Onsdag, 24 juli Baldersnäs Herrgård

Invigning av Bokdagar i Dalsland 2024

11.00 – 13.30

För andra gången invigs Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival i Bengtsfors kommun, på Baldersnäs herrgård. Det blir på förmiddagen onsdagen den 24 juli.

Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, inleder.
Britt Bohlin, Styrelseordförande Visit Dalsland, inviger årets Bokdagar.
Släpp av Ord & Bilds nya nummer med tema Jord. Texter om dalsländsk litteratur i numret av Victor Estby och Lena Grönlund.

Samtal om värmländsk och dalsländsk litteratur med Marit Kapla och Victor Estby. Samtalsledare: Ann Ighe och Jonatan Habib Engqvist, redaktörer för Ord & Bild. Men onsdagens höjdpunkt blir ett samtal mellan Göran Greider och Jan Gradvall med Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby som samtalsledare. Gradvall är legendarisk journalist och författare och är aktuell med boken Vemod undercover – Boken om ABBA. Greiders nya bok, Nu när man är död – en roman om Cornelis Vreeswijk, smygsläpps på Bokdagar i Dalsland.

Vilka medverkar?

Göran Greider

Jan Gradvall

Funderar du på något mer?