Text: Birgitta Rolöf

I ett scensamtal mellan författaren och filmproducenten Bodil Tingsby och Daniel Sjölin berättade författaren att hennes intresse för Emilie Flygare-Carlén väcktes redan i sexårsåldern, när hennes mormor berättade om henne och hennes spännande liv. Emilie var yngst av fjorton barn, hade en pappa som ägde 49 skutor och en litteraturintresserad mamma. Emilies högsta önskan var att bli skeppare och köpman och när hon var sjutton år fick hon också kommando över en båt, men som många andra kvinnor den här tiden var hon tvungen att inordna sig i tidens normer med giftermål och barn. Hon levde ett innehållsrikt liv som dock fick en tragisk utveckling; hon överlevde tre män och alla sina fem barn och dog utfattig.
 
Idag har de flesta glömt Emilie Flygare Carlén och unga människor har antagligen aldrig hört talas om henne, men under sin levnad var hon internationellt känd och översatt till många språk. Hon har kallats för den första svenska deckardrottningen och på 1840-talet var hon Sveriges mest lästa romanförfattare.
 
Bodil Tingsby har tidigare gjort en TV-dokumentär om Emilie Flygare-Carlén men ”det var inte nog”, berättade hon, ”Emilie ville att jag skulle skriva en bok”.