Åke Smedberg

Text: Eva Tranefeldt

Åke Smedberg är uppväxt i byn Hjässberget utanför Sundsvall och dit tog han med sig publiken, när han på den andra dagen av Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar 26-27 novemver 2021 på Sagabiografen i Åmål läste på ur sin senaste novellsamling Jag faller som en sten genom tiden genom livet.

Yukiko Duke presenterade författaren Åke Smedberg genom att säga att han svingar sig mellan olika genrer. Han debuterade med en diktsamling, men har sedan även skrivit noveller och kriminalromaner. Hans senaste novellsamling har det poetiska namnet Jag faller som en sten genom tiden genom livet.
Att hans språk är mycket poetiskt fick publiken uppleva under författarens uppläsning av några miniatyrer ur den novellsamling, som utkom i våras. Det var helt tyst i biosalongen när Åke Smedberg genom sina vackra ord förflyttade åhörarna till sitt barndomslandskap.
Yukiko Duke frågade hur det hela började.

  • Magister Svensson, som var från Linköping och såg ut som Tage Danielsson, uppmärksammade mina uppsatser genom att kalla dem noveller, berättade Åke Smedberg.
  • Men även mammas skrivmaskinsknatter påverkade mig och fick mig att börja skriva.
    Han har svårt att beskriva vad novellen betyder för honom.
  • Jag vill ge ett snitt av verkligheten. Läsaren ska känna något större, få en stark upplevelse i det lilla.
    Jag faller som en sten genom tiden genom livet är självbiografisk och består av ett antal miniatyrer från Åke Smedbergs liv från barndomen till idag.