Text: Helena Noreen

Maria Adolfsson har varit verksam i Dalsland i nästan sju år som skolpsykolog och i december 2021 gav hon ut sin tredje roman ”Den heliga cirkeln”. Den är skriven en sommar och vinter i Dalsland. Korpgluggens Helena Noreen mötte henne och hade ett samtal om hennes skrivande.

Jag möter Maria Adolfsson en stilla januarisöndag i huset i Dalsland. Där bor hon sedan drygt 6 år tillsammans med sin man Johnny. Maria berättar att hon just nu befinner sig i ”uppbrottets timme”, i morgon flyttar hon tillbaka till Haga i Göteborg; ett nytt kapitel ska börja.  Vi njuter tillsammans av den vidunderliga utsikten över Torrsjön och medan vi pratar börjar det skymma. Maria har just kommit ut med den tredje romanen i en trilogi. Den nya boken heter ”Den heliga cirkeln” och är en skildring av en kvinnas känslor och tankar kring livets existentiella villkor. På bokens baksida kan jag läsa ”De inre processerna har genomgått olika faser, från andlig öppning till känslomässig transformation, och slutligen integrering. Och så kan nytt liv födas fram”. Det är ett sinnligt beskrivet porträtt av en ung kvinna och hennes samspel med sin älskade livskamrat Karl. Boken handlar om kärleken till livet och naturen. Författaren beskriver huvudpersonernas samspel med kraftfullhet och intensitet.  Romanen är laddad med en sensuell, nästan erotisk, beskrivning av passionerad kärlek. Här beskrivs även kroppens förvandling, havandeskapet och det nyfödda barnet. Årets skiftningar i landskap som personerna befinner sig i får en central roll i romanen. Författaren beskriver naturlyriskt de solvarma mjuka stenarna vid havet, fjällbäcken, månskenet och de lysande björkstammarna.

Jag är nyfiken på att veta mer om Maria och vilka drivkrafter som fått henne att skriva och ge ut ännu en bok. I vårt samhälle har det blivit en allt vanligare företeelse, att ge ut sina böcker själv, med eget kapital och ibland på egna förlag. Även Marias två första böcker i trilogin ”Den stora cirkeln ” och ”Cirkeln av liv ” är framställda av Vulkan förlag. Maria poängterar att böckerna inte är självbiografiska. Men naturligtvis använder författare delar av sig själv och sina erfarenheter. Hon säger: ”Jag är alla personerna i böckerna”.  Romantrilogin handlar om att komma hem i hjärtat.

Om naturens betydelse

Maria skrev sin första roman på bara en månad våren år 2000. Samma sommar reste hon och hennes man för första gången till fjällen. Vi talar om platsens betydelse och om den påverkar hennes kreativa process. Maria svarar att det handlar mer om ett inre tillstånd än en yttre plats. Kärleken till naturen är också ett tydligt tema i hennes böcker. Hon beskriver hur hon kan känna sig hemma både i Änggårdsbergen och på Ramberget i Göteborg. Likaså bokskogen i Skåne och det karga Västerbotten, fjällen eller orörda marker i Dalsland. Och vid både hav och älv; Ganges har betytt mycket. Maria har alltid trivts i sitt eget sällskap och har fört en dialog med den visa rösten inombords sedan hon var liten. I hennes släkt finns kärlek till konst, litteratur och musik, hennes morfar gav ut egna diktsamlingar. Att skriva har alltid varit viktigt för Maria, som ung vuxen skrev hon dikter. Under några år på 80-talet arbetade hon på Bokakademin i Göteborg. Detta var en tid då Bokakademin, främst i Stockholm, var en viktig kulturell mötesplats där det anordnades litteraturaftnar och olika kulturevent. Maria började läsa psykologi som nybakad student och skrev till slut en examensuppsats om manlig och kvinnlig könsidentifikation. Uppsatsen släpade efter i många år och när hon slutförde den år 2000, började också hennes författarskap ta fart. Jag uppmärksammar henne på att kvinnligt och manligt är ett återkommande tema i hennes böcker.

Om andlighet

Vi samtalar om Marias intresse för andlighet. Hon hade velat bli präst, en insikt som drabbade henne som en blixt från klar himmel i samband med att hon skulle gifta sig. Om hon hade kunnat inordna sig i kyrkan som institution. ”Jag är varken kristen eller inte kristen”, säger hon, ”min andliga väg är fri från religion och andlig tradition och har en kärna av andlig mystik.” Maria beskriver sig själv som en eklektisk person med en andlig öppenhet. Hon har flera gånger varit i Indien, på inre och yttre andliga resor. Existentiella frågor har varit viktiga för henne och att finna balans i livet, att känna tillit, frid och frihet. Maria berättar att när hon var barn och tonåring deltog i alla musikaliska sammanhang som fanns i Kungälv. ”Musiken var som min meditation”, säger hon. Hon drogs till andliga och filosofiska frågor som hon gärna diskuterade med sin morfar  vid slagbordet i hans kök. Maria påpekar att ingressen till hennes första bok ”Den stora cirkeln ” är stram. En mor och dotter ingår ett förbund som leder till stark utveckling för dem båda. Det är flera stora händelser som sammanträffar under den här tiden i Marias liv. En syster till henne dör av en hjärntumör 1999. Den förlust och sorg som detta innebar påverkade nära och kära. Efter en släktträff på Söder i Stockholm då psykologexamen firades och familjens sommarhus gavs i gåva till syskonen av Marias mamma, blir Maria kvar ensam några dagar i Stockholm. Detta är tidpunkten då de första meningarna föds fram och det står direkt klart att detta är början på en roman – en trilogi ”DEN STORA CIRKELN ingen början – inget slut”. Romanerna som är fristående finns i Bengtsfors bokhandel eller kan beställas genom författaren själv.