För första gången invigs Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival i Bengtsfors kommun, på Baldersnäs herrgård. Det blir på förmiddagen onsdagen den 26 juli. Årets invigningstalare är Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Göteborg Unesco Litteraturstad. Därefter följer en programpunkt med konstnären Karin Broos, författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Jila Mossaed och samtalsledaren Yukiko Duke. De kommer att samtala om Broos konstnärskap, som presenteras i den största utställningen med hennes någonsin på Liljevalchs konsthall i Stockholm och den nyutkomna boken Ögonblick av liv, som är den första stora boken med och om hennes verk. Förmiddagen den 26 juli på Baldersnäs har fri entré.

Sedan Bokdagar i Dalsland växte ur lokalerna på Dalslands center i Håverud har evenemanget enligt traditionen sedan 2020 invigts i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Men efter att festivalen utökades till fem dagar 2021 och äger rum på fler platser runt om i Dalsland har organisationen prövat att flytta invigningen till andra platser. Förra året prövade man att hålla invigningen på Not Quite i Fengersfors.

-Det var roligt att pröva det annorlunda upplägget med experimentell konst, musik och poesi av lokala kompositören Christofer Elgh och konstnären och poeten Leif Holmstrand som inslag, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Och därefter släppa Beata Hanssons och Vesna Prekopics uppmärksammade bok Papporna, sönerna, våldet och ha ett samtal med hyllade kriminologen och författaren Christoffer Carlsson. Nu prövar vi att inleda Bokdagarna på Baldersnäs, där vi har våra Poesidagar i Dalsland vartannat år och även haft våra Nordiska Novelldagar ett år. Det ska bli väldigt spännande och vi är mycket stolta och glada över att kunna presentera ett sådant enastående och förstklassigt invigningsprogram. Dessutom är det trevligt att kunna bjuda publiken på den här förmiddagen, den har helt gratis inträde!

Estby inleder själv, som vanligt och därefter invigningstalar Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Göteborg Unesco Litteraturstad, som är en samverkan mellan bland andra Göteborgs stad, Västra Götlandsregionen, Bokmässan, Göteborgs Universitet, Göteborgs Litteraturhus och regionens övriga litterära aktörer, däribland Bokdagar i Dalsland. Unesco Litteraturstäder är ett nätverk med litterärt präglade städer över hela världen som kvalificerat sig för att ingå. Vilket Göteborg med Västra Götalandsregionen lyckades med hösten 2021. Det innebär både en större samverkan inom regionen och med övriga världen. Utnämningen innebär både en eloge och en evighetslång förpliktelse.

Karin Broos. Foto: Gabriel Liljevall

Karin Broos är en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer. Hennes verk har visats på mängder av utställningar i såväl Sverige som övriga världen, däribland USA, och hon finns representerad på flera konstmuseer, bland andra Moderna Museet i Stockholm. Hon bor och verkar i en gammal skola nära Sunne i Värmland. I sommar har hon sin största utställning någonsin, på Liljevalchs i Stockholm. Samtidigt släpps den första stora boken med och om hennes verk, Ögonblick av liv. Den som sett Karin Broos målningar av unga kvinnor vid vatten glömmer dem aldrig. Mästerligt målar hon vardagliga motiv vars stillsamma och melankoliska mystik rymmer motsägelsefulla stämningar.

Det här är den första stora boken som ges ut med ett rikt urval av hennes verk, såväl kända som aldrig tidigare visade. Den innehåller också texter av henne själv samt dikter av poeten och vännen Jila Mossaed samt en text av konstkritikern Ingela Lind. I en avslutande del samtalar hon om sin konst och bildvärld med Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs konsthall. Boken är ett samarbete mellan Bonnier fakta och Liljevalchs konsthall.

Vid Bokdagar i Dalslands invigning på Baldersnäs herrgård på onsdagsförmiddagen samtalar Broos med Yukiko Duke och Jila Mossaed, som även läser sina dikter ur boken. Yukiko Duke och Jila Mossaed har medverkat vid en rad av Bokdagar i Dalslands evenemang tidigare, men det här är Karin Broos debut i Bokdagarsammanhang.