Prisade och hyllade journalisten och författaren Amat Levin, Dalslandsanknutna författaren Anne Agardh möts i en gemensam programpunkt om Sveriges och Åmåls roll i slaveriets historia. Dalsländskt och historiskt blir det även när historieprofessorn och en av Sveriges främsta historiska författare Dick Harrison ansluter till sommarens Bokdagar i Dalsland med sin kommande bok om Dalslands kanal.

Amat Levin är journalist, bland annat i Dagens Nyheter, gör podden The Power Meeting Podcast och driver populära Instagramkontot Svart historia, med över 85000 följare. Han författardebuterade 2020 med Slumpens barn.

Amat Levin. Foto: Louise Helmfrid

2022 utkom hans andra bok, Svart historia, som Augustnominerades. I den senare boken arbetar han för att börja fylla en funktion många saknat av Afrikas och svarta människors historia. Få delar av världshistorien är lika försummad som svarta afrikaners och den tillhörande diasporan runt om i världen. Fram till för bara sex decennier sedan ansågs den inte ens vara värd att studera. Bilden av Afrika som en kontinent vars historia börjar med ankomsten av européer har på många sätt överlevt fram till idag.

Fortfarande finns de som ser på Afrika som mer eller mindre samma land, ett mörkt hörn av världen dominerat av ändlösa krig och utbredd fattigdom, eller de som tänker att kontinenten har kolonialismen att tacka för de framsteg som skett. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegångar var utgångspunkten för Amat Levin när han startade kontot och nu ger ut boken Svart historia. I Svart historia blandas en stor mängd personer, fenomen, händelser och skeenden: från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av världens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angela Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe – rock’n’rollens gudmoder.

Boken försöker inte ge en komplett eller slutgiltig bild av Afrikas, eller svarta människors, historia, utan är en serie nedslag, en samling breda penseldrag som ger en introducerande inblick. Kärnfull utan att vara för förenklande fungerar den som ett verktyg till att bättre förstå världen vi lever i idag.

Anne Agardh är lärare och specialpedagog med flerspråkig bakgrund och påbrå från Sverige, England och Frankrike, vilket har varit utgångspunkten för hennes intresse olika länder och kulturer. Vid sidan av arbetet har hon länge ägnat sig åt släktforskning.

Anne Agardh. Foto: Ateljé Änggatan

Hon fann uppgifter om Abraham Brink från Åmål när hon läste i gamla dokument hos The National Archices i London. Var det här verkligen en svensk man som sysslat med slavhandel? Visste man om detta i Sverige? Efter några års research skrev hon faktaboken Brink – den svenske slavkaptenen. En historiker kontaktade henne och hon fick tillgång till fler fakta om Brinks liv. Med slavar i lasten är en roman som följer Abraham Brink från barndom till ålderdom. Agardh har forskat i flera länders arkiv.

På sommarens Bokdagar i Dalsland möts Levin och Agardh i ett samtal om slavhandeln, Sveriges del och skuld i den och om slavkaptenen Abraham Brink från Åmål.

Dick Harrison är professor i historia i Lund och en av Sveriges främsta historiska författare. Han har gett ut över hundra böcker om svensk och internationell historia och bland annat vunnit Augustpriset i fackboksklassen för Stora döden (2000). Han är krönikör i Svenska Dagbladet och skriver regelbundet i Populär Historia. För en bredare publik är han också känd som sakkunnig i tv och radio.

Dick Harrison. Foto: Anna Drvnik.

– Det blir en bred historiebeskrivning med nedslag i utvalda tidsepoker, säger Kerstin Aronsson, verksamhetsutvecklare på Visit Dalsland och Dalslands Kanal AB, redaktör och förläggare för boken.

Som historieprofessor är Harrison väl bekant med Dalsland, som han besökt många gånger. 2018 kom hans bok Dalslands historia. Då var han även en av högtidstalarna i Håverud när Dalslands kanal firade sitt 150-årsjubileum.

Kerstin Aronsson berättar att planerna på boken funnits länge och tycker att det är viktigt att kanalen får en ny och modern historiebeskrivning.

– Dalslands kanal rymmer så mycket historia. Dick Harrison är en kunnig och spännande berättare som öppnar upp nya perspektiv på historien. Han ser Dalsland som en del i en helhet, inte bara som ett litet landskap.

Boken ges ut den 12 juni, i samband med att Dalslands kanal öppnar slussarna för året. I augusti gör Harrison en Dalslandsturné med boken. Turnén får sin final på sommarens Bokdagar i Dalsland 15 augusti, då Dick Harrison debuterar i Bokdagarsammanhang.

– Vi har länge försökt få honom till något av våra våra evenemang, men av olika anledningar har det inte lyckats, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Därför är vi extra glada att det äntligen blir av att han gästar oss. Och med nya boken om Dalslands kanal blir det ju dubbeljackpott! Vi ser mycket fram mot detta!

Medverkar på 2025 års Bokdagar 14-16 augusti gör även Mikael WieheFatima BremmerAnders RydellHanna OlvenmarkKenneth HermeleJenny Jägerfeld, Åsa Linderborg, Sara Strömberg, Olle Häggström och Mohamed Yussuf. Fler medverkande presenteras inom kort. Här kan du läsa mer om Bokdagarna och säkra din biljett.