Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Håkan Nesser och Elnaz Baghlanian på Åmåls stadshotell.

Elnaz Baghlanian har tidigare jobbat på Svenska Pen och som litterär chef på bokförlaget Atlas. Hon är idag verksamhetschef för Författarcentrum Öst. Hon debuterade i augusti 2021 med den lyriska berättelsen ”Prologer”. Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn. Prologer är en lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration.
Boken har fått en rad hyllande recensioner.
”/…/ en fin skildring av den svåra kombinationen rotlöshet och graviditet, båda ett slags uppluckrande tröskeltillstånd i språkets gränstrakter.” skrev Svenska Dagbladet.
Expressen skrev bland annat:
’Prologer’ har inga förstlingssvackor utan definieras av erfaren, avklarnad ton. Varje mening verkar få sidornas stora vita områden att lysa av undertext.”
Och:
”Här finns även en stark, klassmässig igenkänning. Hur man som uppkomling förbryllat iakttar, nästan spionerar på, de hemmastaddas obekymrade elegans. Men starkast fångar ’Prologer’ hur tidens gång eroderar den gamla och nya familjen till två kammarspel.”
Håkan Nesser arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen ”Koreografen”. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” och ”Skuggorna och regnet”, den filosofiska thrillern ”Flugan och evigheten”, brevromanen ”Kära Agnes!”, novellsamlingarna ”Barins triangel” och ”Från doktor Klimkes horisont”, New York-romanen ”Maskarna på Carmine Street”, London-romanen ”Himmel över London” samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, ”Styckerskan från Lilla Burma”, utkom i september 2012.
Därefter har ”Levande och döda i Winsford” (2013), ”Elva dagar i Berlin” (2015), ”Eugen Kallmanns ögon” (2016), ”De vänsterhäntas förening” (2018) och ”Halvmördaren” (2019) utkommit.
Boken ”Intrigo”, innehållande novellerna ”Rein”, ”Kära Agnes”, ”Ormblomman från Samarien”, ”All information i fallet” och den nyskrivna kortromanen ”Tom”, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Sommaren 2020 utkom ”Den sorgsne busschauffören från Alster”, som innebar en återkomst för Gunnar Barbarotti.
Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades han Crimetime Award i kategorin Årets hederspris: … Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år … I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.
Om aktuella ”Schack under vulkanen” skrev Norrbottens-kuriren:
”Det hela genomsyras av en djup humanism och en mild humor. Hans språk är exakt och närvarande, levande på ett alldeles personligt sätt. […] som alltid efter att ha läst en bok av Nesser känner jag en fördjupad livskänsla, och det är det inte så många av spänningslitteraturens företrädare som lyckas med. Där är han utan tvekan en av de bästa.”
Han har framträtt flera gånger hos oss, bland annat fick vi smygsläppa ”De vänsterhäntas förening” sommaren 2019.
Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.
Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Elnaz Baghlanian berättar om och läser ur sin aktuella debutdiktbok ”Prologer”. Därefter framträder Håkan Nesser med sin aktuella roman ”Schack under vulkanen”, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.
Ställ gärna frågor till författarna!
Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Håkan Nessers ”Schack under vulkanen” och Elnaz Baghlanians ”Prologer” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.