Nordiska Novelldagen 18 mars 2017

 

Välkommen till Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldag!

Nu är det dags för noveller igen. Dessa underbara kompakta berättelser som är sin helt egna konstart.  
Det är elfte året nu som vi envisas med att försöka få fler och fler att upptäcka dessa pärlor.  
Det finns än så länge endast två platser i Sverige där man kan frossa i noveller, det är hos oss och i Lund, som hade sin andra Novellfest 2016 och även där med nordiska inslag.
I år har vi glädjen att ha med oss Norge, Finland och Danmark och nu sätts era nordiska språkkunskaper på prov! Men det är ju det som är så fantastiskt med våra nordiska språk, de är olika, men ändå så lika.  
I år kommer vi också att presentera två av våra skrivarelever, båda från Syrien. Deras kamp med det svenska språket, både i tal och skrift, kräver stor uthållighet och målmedvetenhet. Det här är första gången för dem på en scen med sina egna texter. Jag är övertygad om att de kommer att imponera.
I år är det gratis att komma in och lyssna på våra nordiska novellister. Varför? Det är ett försenat 10-års-jubileum och vi tycker det är viktigt med noveller och nästa år blir det ingen Nordisk Novelldag. Då ska vi koncentrera oss på Åmåls 375-års-jubileum!

Så passa på att gå på allt den 18 mars på mysiga Sagabiografen!
Anita K Alexanderson / Bokdagar i Dalsland

PROGRAM

10.30 Välkommen Presentatör Björn Skog Dalslands Litteraturförening
Invigning Michael Karlsson kommunalråd Åmåls kommun
Victor Estby Berättar om Projekt Nya Röster
Fatima Salem och Rawan Alzoabi deltagare i Dalslands Litteraturförenings skrivprojekt för unga flyktingkvinnor
Kaffepaus
11.30 Susanna Alakoski SE, Anders Larsson FI
12.30 Lunchpaus
13.30 Johan Theorin SE, Adda Djørup DK, Victor Estby SE
15.00 Kaffepaus
15.30 Ingvild Hedemann Rishøi NO, Theodor Kallifatides SE
Avslutning Björn Skog Dalslands Litteraturförening

Fri entré – Dörrarna öppna under paus, kom i tid!


Nya Röster 

Fatima Salem Rawan Alzoabi foto ÅsaCarlsson/BiD
Ett projekt för att integrera nyanlända är Nya Röster. Unga vuxna, nya svenskar får gå en skrivkurs, där de utvecklar sitt svenska språk, skrivande och berättande. Projektet ska även utmynna i en antologi med deras texter. Här berättar kursledaren Victor Estby om projektet och kursdeltagarna Fatima Salem och Rawan Alzoabi läser ur sina texter till antologin.

Högupplöst foto


Susanna Alakoski SE

Susanna Alakoski foto Elisabeth Olsson WallinHon debuterade 2006 med Augustprisbelönade Svinalängorna, som både blivit film och teater. Sedan dess har hon kommit med flera romaner och essäer, som alla bidragit till samhällsdebatten och även blivit dramatiserade. Har även skrivit barnböcker. 2016 kom novellen Omsorgen, på Novellix förlag.


Anders Larsson FI

Anders Larsson foto Cata PortinSkriver noveller, skådespel och romaner. 2017 kom Ett barns memoarer, ett vykort från en barndom. Han anses vara en författare med smak för det absurda. Säger själv: ”Utan att direkt sträva härtill har jag gått från det lätt abstrakta till det tungt självbiografiska och – (till synes) privata.” 


Johan Theorin SE

Johan Theorins första roman, Skumtimmen, kom 2007 och blev en succé, tilldelades pris för bästa debut och följdes av fyra lika uppskattade romaner. Theorins knivskarpa böcker har under åren översatts till ett 20-tal språk. Hans senaste, novellen Knackningar, kom ut i augusti 2016.


Adda Djørup DK

Adda Djörup foto Kim Hogh MikkelsenHar bott i Madrid och Florens, nu i Köpenhamn. 2010 fick hon EU:s litteraturpris. Har skrivit noveller, dikter, dramatik och romaner. Novellsamlingen Poesi och andra former till trots kom 2015. Den innehåller 16 eleganta och humoristiska noveller. Anses vara en av de mest intressanta danska författarna just nu. 


Victor Estby SE

De första böckerna, ungdomsböcker, skrev han tillsammans med fadern. Sedan 1997 är han också dagsversskribent i en rad tidningar. Var redaktör för Situation Sthlm 1999–2008. 2016 kom Under som innehåller både dagsverser och noveller. Hör till den nya generationens samhällskritiska författare.


Ingvild Hedemann Rishøi NO

Skriver noveller och barnböcker. Debuterade 2007 med novellsamlingen La stå, som fick strålande recensioner. Därefter kom Historien om fru Berg och 2014 Vinternoveller. Fick PO Enquists pris med motiveringen : ”Hennes stora människokännedom och fina balans mellan empati och lyhördhet gör att hon kommer tätt inpå sina karaktärer. En riktigt originell och särpräglad författarröst”. 


Theodor Kallifatides SE

Debuterade 1969 med en diktsamling. Därefter har han framför allt skrivit romaner, ett 30-tal. Han har skildrat Greklands samtidshistoria, utforskat kärlekens väsen och invandrares situation i Sverige. Även skrivit några kriminalromaner och reseskildringar. I vår kommer Ännu ett liv, en filosofisk skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång. 

BIDNNlogo.rgb