Mariama Jobe och Elin Anna Labba i livesänt författarkvällssamtal med Yukiko Duke 20 maj i Bengtsfors

Digital författarkväll från First Hotel Bengtsfors torsdagen den 20 maj. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar en prisad Ortenpoet och senaste Augustvinnaren i facklitterära klassen vid vårens sista författarkväll i Dalsland: Mariama Jobe och Elin Anna Labba. Jobe är aktuell med diktsamlingen ”En svart flickas handbok” och Labba med Augustprisade sakprosaboken ”Herrarna satte oss hit”. Samtalsledare: Yukiko Duke.

Mariama Jobe har skrivit sedan hon var liten, men först för några år sedan förstod hon att en del av det hon skrev var poesi, trots att det inte handlade om violer och förgätmigej. Hon vann överlägset finalen i tävlingen Ortens Poesi som avgjordes i Stockholmsförorten Kista 2016. Hon har sagt:

”Jag skriver om livet omkring mig, om folk och sådant som inte får plats i vita medier”.

2018 kom debuten Sannu: en diktsamling. Så här beskriver förlaget boken: ”Sannu betyder guld på Mandinka vilket ger prov på varför Jobes bok till guldtacka innehar ett så högt värde och vikt. Boken består av dikter, essäer, krönikor, reflektioner och ett flertal gästskribenters röster som alla bidrar till dess många dimensioner. Sannu är även den första bok i sitt slag med avsiktliga stavfel och den Mariama Jobes debutbok. Diktsamlingen har besökt scener som kvinnohistoriska museet, bokmässor, skrivskolor och alla de läsare som författaren förmår att nå genom hennes ord.”

Hon har även gett ut diksamlingen Imane och har framträtt på Dramaten & Spoken Word.

Nu är hon aktuell med sin tredje bok, diktsamlingen En svart flickas handbok.

Under två års tid har hon arbetat med boken och samlat in berättelser och upplevelser från svarta kvinnor i sin närhet. Hon har själv beskrivit boken som ett garnnystan av berättelser där hennes egen poesi ramar in kvinnornas biografiska kapitel. Den yngsta deltagaren är Jobes elvaåriga syster.

Jobe har bett gästskribenterna att skriva om något som betyder mycket för dem. ”Det är inte deras, eller vårt ansvar att utbilda någon i rasism”, har hon sagt. Och: ”Boken handlar inte om rasism, den handlar om att finna styrkan att orka fortsätta. Alla har vi barn inom oss som behöver läka sår och jag har gett dem plattformen att få skriva om vad de vill. Med den här boken ville jag ge unga, svarta kvinnor en möjlighet att bli representerade.”

Elin Anna Labba är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. Idag jobbar hon på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia. 

Tilldelades Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok för debutboken, Herrarna satte oss hit.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från dem som inte längre kan berätta.

Allt är upplagt och planerat för att Bokdagarpubliken ska känna igen sig så mycket som möjligt och för att minska smittspridningen. Därför livesänds författarsamtalet utan publik på plats. Samtalet livesänds via Bokdagar i Dalslands Facebook- och Youtubesidor. Youtubesändningen går att nå via hemsidan: www.bokdagaridalsland.se.
Ställ frågor till författarna direkt under sändningen!

Författarnas böcker köper du via din lokala bokhandel.

Författarkvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Bengtsfors kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Ingemar Media, Ljudmakaren och First Hotel Bengtsfors.

Med reservation för eventuella ändringar.

Gillar du oss? Vi tar tacksamt emot bidrag för att kunna fortsätta bjuda på Bokdagar i Dalsland. Bg: 5267-3282. Swish: 123 369 90 14. 

 

Dubbla Augustvinnaren Jessica Schiefauer på livesänd författarkväll från Steneby bibliotek den 8 oktober!


Digital författarkväll från Steneby bibliotek i Dals Långed torsdagen den 8 oktober. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar en välkänd författare och tvåfaldig Augustvinnare vid höstens tredje författarkväll i Dalsland: Jessica Schiefauer.

Jessica Schiefauer är född och uppvuxen i Kungälv. Vid sidan om författarskapet arbetar Jessica med kurser i språk och skrivande.

Debutromanen ”Om du var jag” (2009) fick ett varmt mottagande. Med Augustprisvinnaren ”Pojkarna” (2011) etablerade sig Schiefauer som en av våra absolut mest intressanta skönlitterära ungdomsboksförfattare. Romanen nominerades även till Nordiska Rådets Pris 2013, fick Stora Ljudbokspriset och blev 2015 film i regi av Alexandra-Therese Keining. Den har flera gånger dramatiserats för teatern.

Även romanen ”När hundarna kommer” (2015) tilldelades Augustpriset, liksom Stora Ljudbokspriset och Spårhunden för årets bästa barn- och undomsdeckare.

”I gränslandet mellan ung och vuxen läsning befinner sig detta mästerverk av Augustprisade Jessica Schiefauer” Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet

”Det gör ont, det är vackert och det är viktigt. Storartad läsning” Pia Huss, Dagens Nyheter

”Bärarna”, som har officiellt släppdatum 12 oktober, är Jessica Schiefauers första roman för vuxna läsare. Här skildras en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som har tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, men ordningen har börjat ifrågasättas och när huvudpersonen Nikki blir gravid förändras villkoren radikalt.

Jessica Schiefauer har tidigare framträtt på en av Bokdagar i Dalslands författarkvällar 2014 på Café XO i Åmål. Hon har även mött elever på Bengtsgården i Bengtsfors i samband med den författarkvällen.

Hon samtalar på författarkvällen på Steneby bibliotek 8 oktober med Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Allt upplagt och planerat för att Bokdagarpubliken ska känna igen sig så mycket som möjligt och för att minska smittspridningen. Därför livesänds författarsamtalet utan publik på plats. Samtalet livesänds via Bokdagar i Dalslands Facebook- och Youtubesidor. Båda går att nå via hemsidan: www.bokdagaridalsland.se.

Ställ frågor till Jessica Schiefauer direkt under sändningen! ”Bärarna” köper du via din lokala bokhandel. Författarkvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Mötesplats Steneby, Bengtsfors kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Ingemar Media, Ljudmakaren och Steneby bibliotek.

Med reservation för eventuella ändringar.

Gillar du oss? Vi tar tacksamt emot bidrag för att kunna fortsätta bjuda på Bokdagar i Dalsland. Bg: 5267-3282. Swish: 123 369 90 14.


Kalle Lind om Hasse Alfredson – livesänt författarsamtal från Tingshuset i Mellerud den 10 september kl 19!

OBS! Via Bokdagars Facebook- och Youtubesidor: Livsesänt författarsamtal utan publik på plats från Tingshuset i Mellerud torsdagen den 10 september. Bokdagar i Dalsland presenterar en uppmärksammad författare vid årtiondets första författarkväll i Melleruds kommun: Kalle Lind, i samtal med Bokdagars Victor Estby.

Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han gör radiohumor, driver podden Snedtänkt och bloggen En man med ett skägg, skriver i Sydsvenskan och Expressen och har samlat på sig stora mängder kuriosa från det svenska nittonhundratalets offentlighet som han gärna delger andra. Han har gett ut flera böcker och bland annat deltagit i SVT:s På spåret. Han är aktuell med den första stora biografin om en av våra största underhållare i Sveriges historia: Hasse Alfredson.

Sändningens längd ca 1 tim.

Allt upplagt och planerat för att Bokdagarpubliken ska känna igen sig så mycket som möjligt och för att minska smittspridningen. Därför livesänds författarsamtalet utan publik på plats.
Samtalet sänds via Bokdagar i Dalslands Facebook- och Youtubesidor. Båda går att nå via hemsidan: www.bokdagaridalsland.se.
Ställ frågor till Kalle Lind direkt under sändningen!
Kalles bok går att köpa via Åmåls och Mellruds bokhandel. Smittsäkra signeringar efter samtalen.
Den digitala författarkvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Melleruds kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Ingemar Media och Ljudmakaren.
Med reservation för eventuella ändringar.

Gillar du oss? Vi tar tacksamt emot bidrag för att kunna fortsätta bjuda på Bokdagar i Dalsland. Bg: 5267-3282. Swish: 123 369 90 14


Digital författarkväll från First Hotel Bengstfors torsdagen den 3 september. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar två välkända författare vid höstens första författarkväll i Bengtsfors: Anne Swärd och Jack Hildén. Båda aktuella med nya romaner: Jackie och Många gånger i regn. Samtalsledare: Yukiko Duke.

Anne Swärd debuterade 2003 med Polarsommar, för vilken hon nominerades till Augustpriset. Denna följdes av romanerna Kvicksand (2006), belönad med Mare Kandre-priset, och Till sista andetaget (2010), belönad med Hjalmar Söderbergs Helgapriset. 2017 utkom den kritikerhyllade Vera, denna följdes 2020 av den uppmärksammade romanen Jackie. Anne Swärd är översatt till mer än tjugo språk, däribland engelska, ryska och persiska. 2019 valdes hon in som ledamot i Svenska Akademien.

Jack Hildén är författare och skriver regelbundet på Aftonbladet Kultur. Han debuterade 2014 med romanen Vi, vi vaktmästare som följdes upp av den kritikerhyllade God och opåverkad (2017). Därefter har han gett ut uppmärksammade diktboken Laddet och är aktuell med alldeles nyutkomna romanen Många gånger i regn.

Sändningens längd ca 1 tim.

Allt upplagt och planerat för att Bokdagarpubliken ska känna igen sig så mycket som möjligt och för att minska smittspridningen. Därför livesänds författarsamtalet utan publik på plats.
Samtalet livesänds via Bokdagar i Dalslands Facebook- och Youtubesidor. Båda går att nå via hemsidan: www.bokdagaridalsland.se.
Ställ frågor till författarna direkt under sändningen!
Författarnas böcker går att köpa via Åmåls och Bengtsfors bokhandel. Smittsäkra signeringar efter samtalen.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Bengtsfors kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Ingemar Media, Ljudmakaren och First Hotel Bengtsfors.

Med reservation för eventuella ändringar.

Gillar du oss? Vi tar tacksamt emot bidrag för att kunna fortsätta bjuda på Bokdagar i Dalsland. Bg: 5267-3282. Swish: 123 369 90 14

Patrik Svensson och Helena Granström till årtiondets andra författarkväll!

Författarkväll på Åmåls stadshotell torsdagen den 5 mars. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar två välkända författare vid årtiondets allra första författarkväll i Åmål: Kulturskribenten, essäisten och romanförfattaren Helena Granström och Augustprisvinnaren Patrik Svensson. Båda aktuella med nya böcker: Betydelsen av kärlek och Ålevangeliet.

Helena Granström har som såväl skribent som författare gjort sig känd som en civilisations- och systemkritisk röst, som bland annat resonerat ifrågasättande om teknikens inverkan på vårt samhälle eller vår allmänna syn på relationen mellan barn och förälder. Under våren utkommer hon med Betydelsen av kärlek, en djärv och lekfull roman som bland annat ställer frågan om det verkligen är möjligt för två människor att nå fram till varandra.

Patrik Svensson arbetar som kulturjournalist på Sydsvenskan. Hans debutbok, Ålevangeliet, belönades med Augustpriset 2019 för årets bästa fackbok. Boken handlar om världens mest gåtfulla fisk, som har gett upphov till sitt eget mysterium inom naturvetenskapen: ålfrågan. Men det är också en bok om hur ålen förde författaren och hans far närmare varandra.

Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus.

Entré: 120 kr. För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 80 kr.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 18.00 och 19.00 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell för 80:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst och Åmåls stadshotell.

 

Lars Andersson och Klas Östergren på årtioendets första författarkväll!

Författarkväll på Åmåls stadshotell torsdagen den 6 februari. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar två välkända författare vid årtiondets allra första författarkväll i Åmål: Lars Andersson och Klas Östergren. Båda aktuella med nya böcker: De Gaulles dotter och kommissarie Ringer och Hilde.

I Lars Anderssons roman De Gaulles dotter och kommissarie Ringer återser vi huvudpersonen, kriminalkommissarie Leonard Ringer, från Anderssons De våra. En kriminalistisk roman två årtionden senare i hans liv. Klas Östergren har skrivit romanen Hilde, om Hilde Wangel från Frun från havet och Byggmästare Solness. Boken ingår i ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag som presenterar specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer.

Lars Andersson föddes i Värmland 1954. Han debuterade med romanen Brandlyra 1974 och vann stort erkännande, även internationellt, med sin tredje roman Snöljus 1979. Han har sedan dess skrivit en lång rad romaner och inte sällan med inslag från essän, reportaget och sagan. Bland senare verk märks tvåbandseposet Ljus från ingenstans (2008) och De levandes land (2012), där Lars Andersson berättar om invånarna i släktbyn Hedås och använder århundradens dokument som grund. 2014 utkom Lomjansguten, en bitvis drömspelsartad kortroman om en spelmansvirtuos från Värmlands finnskog i mitten av 1800-talet. Den fick lysande recensioner och sommaren 2015 sattes berättelsen upp på Västanå teater, dramatiserad och regisserad av Leif Stinnerbom och Susanne Marko. År 2015 utgav Lars Andersson De våra. En kriminalistisk roman. Han kombinerar där en fiktiv kriminalgåta med en skildring av Karlstad under de sista krigsåren. Den biträdande kriminalöverkonstapeln Leonard Ringer rör sig bland människor och miljöer, i många fall helt autentiska, och måste se både sin tid och sig själv allt djupare i ögonen. Romanen fick strålande kritik. Och hösten 2019 utkom en ny roman med samme polisman i huvudrollen: De Gaulles dotter och kommissarie Ringer.

Lars Andersson har tilldelats bland annat Selma Lagerlöfpriset, Sveriges Radios lyssnarjurys romanpris och samfundet De Nios stora pris. 2009 fick han Ivar Lo Johanssons personliga pris, sommaren 2013 tilldelades han Övralidspriset och 2015 priset till Pär Lagerkvists minne.

Klas Östergren är en av Sveriges främsta författare. Han har varit verksam i över fyrtio år, och har givit ut en lång rad prosaverk. Bland tidigare verk finns både brett upplagda romaner som Gentlemen och Gangsters, och mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster. Klas Östergren har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, 2015 samlades hans kortprosa i en inbunden volym. Samlade noveller är en resa genom ett av vår tids mest betydande författarskap. Mellan 2014 och 2018 var han ledamot av Svenska Akademien. Hans senaste roman var den kritikerrosade I en skog av sumak (2017).

Han har mottagit en rad priser, som Eyvind Johnson-priset, De Nios stora pris, Nöjesguidens pris bästa läsning, Sveriges Radios novellpris och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus.

Entré: 120 kr. För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 80 kr. Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 18.00 och 19.00 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell för 75:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst och Åmåls kommun, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst och Åmåls stadshotell.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg och Brutus Östling – Författarkväll på First Hotel Bengtsfors i Bengtsfors 9 maj

Författarkväll på First Hotel Bengtsfors i Bengtsfors.
Bokdagar i Dalsland presenterar två uppmärksammade författare vid första författarkvällen i Bengtsfors, som också är vårens sista: Maria ”Vildhjärta” Westerberg och Brutus Östling.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg är konstnär och författare, kallar sig själv pinnpoet och är baserad i Värmland. Hon har haft ett flertal utställningar med sin pinnkonst och har gett ut tre böcker. Nu är hon aktuell med plockpoesiboken Till de rara ordens försvar. Hon har tilldelats Nya Wermlands-Tidningens kulturpris och Region Värmlands litteraturstipendium. I juli 2018 var hon värd för Sveriges Radios Sommar i P1. Hon bjuder även varje sommar in besökare till sin öppna skogsateljé i Brunskog utanför Arvika.

Brutus Östling är författare, fotograf och bokförläggare. Han har kommit ut med närmare tjugo egna böcker. Framför allt har han gjort sig känd för sina fotografiska praktverk. 2015 kom I starens tid, som han gjort tillsammans med författaren Tomas Bannerhed och som presenterats på Bokdagar i Dalslands sommarlitteraturfestival. Östling har mottagit en rad priser, bland annat Augustpriset för Att överleva dagen. Nu är han aktuell med fotoboken Under Afrikas himlar. Möten med vildhundar och andra djur på savannerna.

Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus 

Entré: 100 kr. För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60 kr.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 18.00 och 19.00 serveras en soppmåltid på First Hotel Bengtsfors för 90:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland och Bengtsfors kommun, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst och First Hotel Bengtsfors.

Sara Beischer och Arne Dahl – Författarkväll på Dalslands konstmuseum i Upperud 7 mars

Författarkväll på Dalslands konstmuseum i Upperud.
Bokdagar i Dalsland presenterar två uppmärksammade författare vid vårens författarkväll i Upperud – Sara Beischer och Arne Dahl. Sara Beischer debuterade 2012 med den hyllade romanen ”Jag ska egentligen inte jobba här”, en självupplevd och skakande inifrånskildring av äldreomsorgen, som hon följt upp med ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis”, ”Mamma är bara lite trött” och ”Jag ska egentligen inte prata om det här”. www.sarabeischer.se

Arne Dahl, eller Jan Arnald som är författarpseudonymens riktiga namn, har gjort svensk och internationell succé med tre deckarserier. Elva böcker om A­gruppen, fyra om Opcop­gruppen och hittills tre om nya radarparet Sam Berger och Molly Blom, varav den senaste kom i höstas – ”Mittvatten”. Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus

Obs! Platsen för författarkvällen är på Dalslands Konstmuseum i Upperud.

Entré: 100 kr för vuxna; 60 kr barn/ungdom t o m 19 år/stud/pensionär.
För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60 kr.
Biljetter säljs endast i Dalslands konstmuseums entré från kl. 18.00.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 17.30 och 18.30 serveras en soppmåltid på Upperud 9:9 för 100:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland och Kultbruket på Dal, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst, Dalslands konstmuseum och Upperud 9:9.

Frid och Zaremba på årets första författarkväll på Åmåls stadshotell i Åmål 7 februari

Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 7 februari på Åmåls stadshotell:

Johanna Frid och Maciej Zaremba!
Entré 100:- (för medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60:-). Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell för 75:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Åmåls kommun och Åmåls stadshotell, med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Johanna Frid debuterade 2017, tillsammans med Gordana Spasic, med diktsamlingen Familieepos. Den nominerades till Katapultpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Hennes nya bok, Nora eller Brinn Oslo Brinn, är en autofiktiv och svart humoristisk roman, där hon med skarp blick undersöker två av vår tids stora kvinnosjukdomar: Instagram och endometrios.

Den har fått strålande recensioner och länge legat överst på Dagens Nyheters kritikerlista. Hon är även nominerad till DN:s kulturpris 2019, med motiveringen: ”Om du står i ett hål, sluta gräv”, lyder ett råd till berättarjaget i Nora eller Brinn Oslo brinn. Johanna Frid har i stället fortsatt gräva i de mörkaste av känslor och kroppsliga tillstånd. Att hon dessutom gjort det med stilistisk finess och dråplig humor gör hennes roman till årets mest glädjande grävjobb.”

Maciej Zaremba är journalist och författare. Från 1990 är han medarbetare i Dagens Nyheter. Hans mycket uppmärksammade reportage om tvångssteriliseringar, skolan, den svenska skogen och den sjuka vården har alla resulterat i böcker.

I sin nya bok Huset med de två tornen berättar han om uppväxten i det kommunistiska Polen, om hur hans liv kastades om abrupt hösten 1968. Hur han fick reda på att hans mor var judinna och att de måste fly landet och hur dem kom till Sverige. Han skildrar hur han måste omvärdera sin barndom, om hemligheter, inkapslad ångest, polsk mellankrigstid och dess antisemitism.

Han fick Stora Journalistpriset 2006, Publicistklubbens guldpenna 2010 och bär sedan 2012 Officerskorset av republiken Polens förtjänstorden.

Bannerhed och Unge på höstens första författarkväll på Harrys i Åmål 11 oktober

Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 11 oktober på Harrys i Åmål:
Tomas Bannerhed och Mirja Unge!
Entré 100:- (för medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60:-). Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Harrys för 90:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Åmåls kommun och Harrys Åmål, med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Tomas Bannerhed är författare, fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Romanen skildrar livet i en småbrukarfamilj under ett år i slutet av 1970-talet. Faderns psykiska problem blir alltmer akuta och sonen Klas, själv sängvätare, plågas av skuld för att han inte förmår hjälpa sin far och inte kommer att ta över gården Undantaget som gått i arv i flera generationer. Han flyr till fåglarnas värld och hoppas att den inflyttade storstadsflickan Veronika ska ta honom med till ett annat liv. Tomas Bannerhed fick även Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2011, Stora Läsarpriset 2012 och Linnépriset 2014 samt nominerades som ende svenske författare till The Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannien 2015. Romanen har översatts till bulgariska, danska, engelska, estniska, franska, holländska, norska, turkiska och tyska och har också blivit långfilm i regi av Jens Assur. Filmen hade världspremiär på festivalen i Toronto i september 2017 och svensk biopremiär månaden efter. Hösten 2015 gav han ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med fotografen Brutus Östling. Den har översatts till tyska och legat till grund för den uppmärksammade radioserien Bannerheds bevingade vänner i P1. Han har framträtt på Bokdagar i Dalsland tidigare.

Hans nya bok, Lugnet, är en roman om begär och hämnd i ett Stockholm på tröskeln till det nya millenniet. Urban har flyttat från landet till staden för att börja ett nytt liv, kanske som dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg. Han hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom men plågas av skuld för att han aldrig förmådde besvara breven från sin mamma. Det är Tomas Bannerheds första roman efter Korparna.

Mirja Unge är författare och har hyllats för sin särpräglade berättarstil och mottagit flera prestigefyllda priser för sina böcker. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, och har sedan dess givit ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005) samt novellsamlingen Brorsan är mätt (2007). Utmärkelser i urval: Katapultpriset 1999, Tidningen Vi:s litteraturpris, 2005, Aftonbladets litteraturpris, 2007. Hennes nya roman Jag går och lever har också kritikerhyllats.

”Jag vågar påstå, att trots sin relativt sparsamma produktion, är det svårt att överskatta hur avgörande Mirja Unge varit för att vitalisera den svenska prosan under början av 2000-talet… När jag börjar läsa nya boken tänker jag först att Unge helt och hållet är tillbaka där hon började, bland de unga, buttra på landet som söker identitet och tillhörighet. Men det har hårdnat avsevärt i bygden. Blivit riktigt rått. Den värld som Unge skriver fram den här gången är smärtsam att ta del av”, skrev Kristoffer Folkhammar i Aftonbladet.

”Vetskapen om att det finns hopp för Tove gör att man inte drunknar i svärtan, och så Unges underbara språk förstås. Unge jobbar med satsradningar vilket skapar en omedelbarhet, en känsla av liv som pågår. När jag någon gång vill bläddra tillbaka tar det emot, som att berättelsen ska fortsätta utan mig. Språket växlar mellan denna, på ett sätt, tonåriga omedelbarhet och råhet och en vuxnare, distanserad skärpa. I denna växelverkan gör det ordlösa sig smärtsamt påmint, det som inte är bundet till tiden. Det tungt, och mycket skickligt”, skrev Gordana Spasic i Göteborgs-Posten.


Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 8 februari på Sagabion i Åmål:
Kjell Westö och David Nyman!

Entré 60:-. Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Restaurang Kupén för 79:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Författarcentrum Väst med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Kjell Westö är en av våra mest lästa och uppskattade nordiska författare. Han debuterade som poet 1986 och tre år därefter gav han ut sin första prosaverk: Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades till Finlandiapriset. 1996 fick han sitt genombrott med första romanen Drakarna över Helsingfors. Hans böcker har belönats med Finlandiapriset, Nordiska Rådets Pris, Sveriges Radios romanpris och Samfundet De Nios stora pris, har nominerats till Augustpriset, fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger och översatts till fler än 20 språk. Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och har kommit ut på svenska, finska, norska och danska. Han är välkänd för Bokdagar i Dalslands publik och har medverkat vid våra evenemang flera gånger.

David Nyman har prisats som grafisk formgivare på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Han är född i Sörmland, uppväxt i Hälsingland, bott i Stockholm och Los Angeles och bor nu i Malmö och arbetar som grafisk formgivare och frilansskribent. Romanen Nerverna är hans debut som författare och den har hyllats av kritiker och läsare och nominerats till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. En verklighetsbaserad arbetarklasskildring om det svenska Folkhemmet och en tidlös berättelse om hur psykisk sjukdom kan slita sönder en familj. ”Det är en vackert och känsligt framskriven berättelse …”, skrev författaren och kritikern Oline Stig i Tidningen Vi.


Författarkväll torsdag 9 november på Restaurang Sjösidan i Åmål
Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosa presenterar:
Jasim Mohamed och Åsa Moberg!

Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 100:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Författarcentrum Väst med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Åsa Moberg är författare, journalist och översättare. Hon har gett ut 19 böcker och är sedan decennier en av landets främsta samhällsdebattörer – inte minst när det gäller jämställdhet, psykiatri, miljö och sjukvård. Här om året utgavs ”Kärleken i Julia Anderssons liv”, som hon skrev redan på 1970-talet. En skildring av att vara ung, brinnande feminist under åren när den sexuella frigjordheten är som störst och stämningarna är revolutionära. Hennes nya bok, ”Livet”, är en memoar skriven idag om livet vid tiden när hennes klassiska första artikel publicerades i Aftonbladet, ungdomsupprorens år 1968. Om hur hon på sitt eget vis blev en röst för en ny generation, i hård strid med de äldre, mäktiga som Gunnar Myrdal. Boken har fått strålande recensioner och skildrar även barndomen, familjen, kärleken och politiken.

Jasim Mohamed är poet och översättare och har introducerat en rad poeter från Mellanöstern i Sverige och flera svenska i Mellanöstern, som Bruno K Öijer. Han debuterade 2005 med  ”Övningar in i ett annat språk”. För sin litterära verksamhet har han tilldelats Samfundet De Nios pris och Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. I augusti var han månadens poet i P1. Hans nya diktsamling, ”Vittnen till meningslösa händelser”, befinner sig mitt i senaste årens flyktingkatastrof, vid civilisationernas ursprung kring Medelhavet. I höst har han tillsammans med författaren Jan Henrik Swahn även gett ut ”Marias taverna”, en vittnesskildring från grekiska ön Samos, där de två är sommargäster och flyktingar tar sig i land efter att ha färdats över Medelhavet. Om hur de två författarna dras med i volontärarbetet.


Författarkväll torsdag 5 oktober på Restaurang Sjösidan i Åmål
Isabelle Ståhl och Torbjörn Flygt

Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 100:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Restaurang Sjösidan, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Torbjörn Flygt är författare, dramatiker, krönikör och litterär standupare som mottagit en rad priser, bland andra Augustpriset 2001 för romanen ”Underdog”, som sålts i 400 000 exemplar. Han har gett ut åtta vuxenböcker och tre barnböcker. Hans nya roman, ”Flyktväg”, har hyllats av både kritiker och läsare. Han är en av landets mest efterfrågade för författarbesök – han kallar dem litterära standuper – och hans böcker har översatts till flera språk. Foto Hans Jonsson, http://bilder.norstedts.se/

Isabelle Ståhl är litteraturkritiker, författare och krönikör på Svenska Dagbladet. Hon debuterade som författare i maj med samtidsromanen ”Just nu är jag här”, som fått en rad fina recensioner och som av en kritiker i Dagens Nyheter kallats ”en generationsroman med känsla för vemod”. Hon har tidigare skrivit för Expressen och Nöjesguiden och jobbar nu på en doktorsavhandling i idéhistoria.  Foto Sara MacKey, https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Press/Bildsok/


Författarkväll torsdag 6 april på Café XO i Åmål
Ralf Andtbacka & Ebba Witt-Brattström

Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 79:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar. 
Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 79:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser! 

Ebba Witt-Brattström är en väl­känd författare och debattör. Hon var drivande i den svenska femi­niströrelsen redan på 70-talet och genusinriktningen har varit tydlig i hennes författarskap. Hon har skri­vit ett antal bibliografier, bl a om Moa Martinsson och Edit Södergran. 1991 fick Ebba Witt-Brattström Moa-priset, vilket är ett av många litterära priser hon fått. Hennes två senaste böcker, “Århundradets kärlekskrig” och “Kulturmannen och andra texter”, har väckt stor uppmärksamhet.
Foto Åsa Carlsson/BiD, finns på mynesdesk

Ralf Andtbacka är född 1963 i Kronoby och bosatt i Vasa sedan 1990. Han debuterade 1994 med diktsamlingen “Öga för öga” och har gett ut nio böcker. Mångsidigt verksam på det litterära fältet sedan slutet av 1980-talet, bland annat som kritiker, redaktör och länskonstnär. Initiativtagare till och konstnärlig ledare för Vasa LittFest (2001–2004). Han är en av de drivande krafterna bakom Ellips förlag. Arbetar vid sidan av sitt författarskap som modersmålslärare.
text ovan https://www.forlaget.com/author/ralf-andtbacka/ foto https://www.forlaget.com/forlagets-presskit/


En av landets främsta estradpoeter; Solja Krapu, SF, är uppskattad för sin humor och sina träffsäkra texter, hon lyfter vardagen i en spegel framför oss så vi känner igen oss själva. Två av hennes mest älskade dikter är “Jag behöver busschauffören” och “Det började så oskyldigt med diskbänken”. De återfinns i samlingar med samma namn, utgivna av Alfabeta Bokförlag. 2002 vann hon Slangbellan, Författarförbundets pris för bästa barn- och ungdomsboksdebut. Två gånger har Solja Krapu blivit Svensk Mästare i estradpoesi. Solja har uppträtt med sin poesi i hela Sverige och ett flertal andra länder, bland annat USA, Frankrike, Ryssland, Finland, Norge och England. Hon syns i TV där hon bland annat tipsar om bra böcker, och hon hörs regelbundet i radio med Tankar för dagen.Solja Krapu är flitigt anlitad som underhållare, talare och föreläsare samt konferencier. Hennes dikter passar in i teman som skola, livsval, framtid och att se sin vardag. Hon har arbetat som bildlärare och har lång erfarenhet av skolan som arbetsplats. foto Mikael Rutberg text från: http://www.talarforum.se/solja.krapu?

Jesper Brygger är en dansk författare och poet, boende i Göteborg. Han debuterade 2012 med två diktsamlingar, Så vi her och Snerte klik av kød bak ryggen. 2015 gav han ut sin första roman, Silfo, om en en ung afrikansk student som flyttar till Bryssel. Brygger arbetar även som översättare och har bland annat översatt Johan Jönssons Efter arbetsschema. För närvarande är han konstnärlig ledare för Göteborgs litteraturhus. I vår är han aktuell med diktsamlingen Transporterne.

text ovan http://www.poesiochprosa.se/medverkande/jesper-brygger foto http://basilisk.dk/forfattere/jesper_brygger.htm


Efter vår fullsatta författarkväll i oktober så hoppas vi återigen locka storpublik till den 10 november då Nina Björk &  Lina Wolf tar plats på scenen. Efter varje uppträdande så finns möjlighet att köpa och få böcker signerade hos Åmåls Bokhandel, som alltid är på plats vid våra evenemang.

Entré 60 kr Ej förköp, kontant eller swish i entrén!
Missa inte restaurangens suveräna soppmåltid, serveras mellan kl 18–19 för 79 kr 

Författarkvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan, Forum för Poesi och prosa och Författarcentrum Väst.
Med reservation för eventuella ändringar.

annonspd-ffkv6okt16-web

Nina  Björk är litteraturvetare, frilansjournalist, författare och feminist. Hon föddes i Offerdal, men växte upp i Falkenberg. Björk blev oerhört namnkunnig med utgivningen av klassikern Under det rosa täcket(1996) som fick ett betydande inflytande på det sena 1990-talets feministiska rörelse. Hon har bland annat tilldelats Harry Martinson-priset 2014 och Axel Liffner-stipendiet 2015. I sin senaste bok Drömmen om det röda; Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår hon följe med en socialistisk ikon och  och portalfigur och resonerar kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Lina Wolff bor i Hörby och har tidigare varit bosatt i Italien och Spanien där hon jobbat som tolk och handelsagent. Wolff debuterade 2009 med den hyllade novellsamlingen Många människor dör som du. I hennes tredje bok, De polyglotta älskarna, drömmer den manliga huvudpersonen om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna på ruinens brant. I en vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.


Välkomna på ännu fler författarkvällar på Café XO i Åmål
6 oktober Agneta Pleijel och Helena von Zweigbergk 
10 november Nina Björk och Lina Wolf
Entré 60 kr Ej förköp, kontant eller swish i entrén!
Soppmåltid 79 kr kl 18–19

Författarkvällen 8/9 var ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, AIR Litteratur Västra Götaland och Café XO med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan. Övriga författarkvällar 2016 även med stöd från Forum för Poesi och prosa och Författarcentrum Väst.
Med reservation för eventuella ändringar.

ffkv-a3-okt16

Agneta Pleijel

Agneta Pleijel är författare och kritiker. Hon fick sitt stora genombrottet med romanen Vindspejaren (1987) en historia som spänner över fem generationer. 1997 gavs En vinter i Stockholm ut. Det är en brännande samtidsroman om kärlek som översatts till inte mindre än 17 språk. För romanen Lord Nevermore nominerades hon till Nordiska rådets pris. Pleijel sitter i samfundet De nio och har mottagit ett flertal priser, bland annat Sveriges radios Stora romanpris, Gustaf Frödings stipendium och Selma Lagerlöfs litteraturpris. Hon var senast aktuell med romanen Spådomen (2015) i vilken hon skriver fram en ung flicka som en gång var hon.

Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk är författare, journalist och programledare. Hon inledde sitt skönlitterära författarskap med en deckarserie om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg(2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun(2008) fick hon ett brett genomslag hos både läsare och kritiker. Hennes senaste verk, De behövande, är en kortroman om två vuxna kvinnor, en mor och en dotter, och om vad som ytligt sett ser ut som vardagliga möten, samtal om barnbarn, makar, vardagsliv. Men under ytan bubblar det av starka känslor, såriga motsättningar, laddade minnen skildrade ur de två kvinnornas olika perspektiv.


ffkv-a3-nov-16

Författarkväll 8/9 2016


Gilla oss gärna på facebook för att få senaste nytt!



VÅR 2016

Välkomna till nästa författarkväll med författaren och journalisten Sven Olov Karlsson och serieskaparen, illustratören och barnboksförfattaren Henri Gylander torsdag 3 mars kl 19, men kom och ät soppa timmen innan, det smakar fantastiskt! läs mer nedan!

Författarkväll 3 mars 2016

Sven Olov Karlsson (text från förlagets hemsida)

Sven Olov Karlsson (född 1971) debuterade med Italienaren 2003, och har sedan dess givit ut ytterligare två kritikerrosade romaner, Amerikahuset och Porslinsfasaderna,som nominerades till Augustpriset 2013. Hösten 2015 är han aktuell med en första novellsamling, Västmanland.
Han har tillsammans med fotografen Philip Pereira dos Reis också gett ut två mycket uppskattade reportageböcker, Svenska ödehus (2008) och Svenska ödehus 2 (2011).
Om PORSLINSFASADERNA
»Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet.«
Ur juryns motivering till Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok

Om AMERIKAHUSET
»Karlssons västmanländska idiom är så äkta att det lyckas levandegöra ett samhälle som sedan länge är officiellt dödförklarat. Så suggestivt har ingen skrivit om lantbruksvardag sedan Nässlorna blomma
Björn af Kleen, Expressen

Om ITALIENAREN
»Det är en ömsint, vacker bok. Och rätt som det är lyfter den ur bergslagsmarken – 233.000 ljusår från Ålsvarta finner den med humor och förtvivlan sina svar på meningen med alltihop.«
Dan Jönsson, Dagens Nyheter


Nedanstående rader är hämtade från Henri Gylanders sida på Illustratörscentrums hemsida:
Henri Gylander heter jag. Serieskapare, illustratör och bilderboksmakare. Mina bilder och berättelser gestaltar oftast små människor mitt i det stora livet, fullt av mysterier som ibland måste tecknas för att synas. Sammanhangen jag tecknar kan variera från det personliga till det politiska, uttryckssätten från pedagogik till poesi.

Jag har sedan 2012 samarbetat regelbundet med Kamratposten som illustratör, och freelancat runt lite i övrigt. Mina serier har publicerats i tidningar som Galago, Dagens ETC, Sydsvenskan, Folket i bild och DN. Jag har inom Sverige släppt böckerna Leyla och Cocos, ensammast i världen (bilderbok, Vombat förlag 2013) och Livet före döden (seriebok, Kolk förlag, 2015).

Tecknandet har varit en intensiv och högst utvecklande resa för mig. Genom att i bild och text gestalta olika aspekter av den mänskliga tillvaron ställs jag inför en hel rad frågor, stora som små, som oftast känns både relevanta och engagerande. Att arbeta professionellt sporrar mig till att ständigt utmana mig själv och hitta nya lösningar.

(priser och utmärkelser:) Förstapriset i Nordiska serietävningen i Kemi 2012 Författarfondens ettåriga arbetsstipendium 2013 Nominering till Sarjakuva-Finlandia (Finlands stora pris för serieböcker) 2013


Biljettpris 60 kr
Café XO serverar en soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
Författarframträdande fr kl 19.
Ej förköp, endast kontant betalning i entré. Begränsat antal platser.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Poesi och Prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för ev ändringar.


Torsdag 4 februari

Välkomment till årets första författarkväll torsdag 4 februari 2016 kl 19 på Café XO i Åmål.  På scenen: Barn- och ungdomsförfattaren Maja Hjertzell, ungdomsbokförfattaren Gunnar Ardelius och en högtidlig utdelning av Dalslands Litteraturförenings Stora Skrivarstipendium 2015 till Sophie Forsgren, från Åmål. Just denna kväll bjuder vi på entrén. Café XO serverar som vanligt en värmande soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
FfkvannonsPD 4feb-16

Författarcentrum Västs hemsida kan man läsa följande om Maja Hjertzell och Gunnar Ardelius:

Maja Hjertzell

Född 1971 i Eskilstuna. Förutom att samla på luktsuddigummin i tioårsåldern började jag också samla på iakttagelser, detaljer och repliker i min omgivning. Suddigummisamlandet är avsomnat, men den andra samlingen växer stadigt och har sedan slutet av 90-talet varit en del i mitt skrivande av barn- och ungdomsböcker (hittills fyra stycken).
Jag har pluggat i Stockholm, Borås, Göteborg och Umeå. Arbetar sedan 2003 som gymnasiebibliotekarie i Arvika. Läste skapande svenska i Umeå, kursen gav mig självförtroende och fick mig att skriva på allvar.
För mig själv tänker jag att jag driver något sorts feministiskt eller genuspolitiskt projekt med mina böcker. ”Före och efter Bella” vill jag se som en feministisk pojkbok, ”Henrietta är min hemlighet” är mer sexualpolitisk och ”Du har ingenting sett” tar upp kvinnomisshandel.
Andra teman som jag återkommer till är vänskap, att vara annorlunda och att våga eller inte våga säga vad man känner och tänker.
Jag har också skrivit noveller för en vuxen publik.
Har fått Hans Peterson-stipendiet.

Verkförteckning
Ett lingon i en hiss, 2001, Rabén & Sjögren
Före och efter Bella, 2002, Rabén & Sjögren (även utgiven av En bok för alla 2007)
Henrietta är min hemlighet, 2005, Rabén & Sjögren
Du har ingenting sett, 2006, Rabén & Sjögren
I love you Victoria Andersson, 2011, Rabén & Sjögren


Gunnar Ardelius

Ungdomsboksförfattare. Skriver berättelser som oftast kretsar runt kärlek, ensamhet, relationer och psykisk sjukdom.

Verkförteckning
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket, Rabén & Sjögren, 2006
När du blundar tittar jag, Rabén & Sjögren, 2007
Bara kärlek kan krossa ditt hjärta, Rabén & Sjögren, 2010

En av landets främsta estradpoeter; Solja Krapu, SF, är uppskattad för sin humor och sina träffsäkra texter, hon lyfter vardagen i en spegel framför oss så vi känner igen oss själva. Två av hennes mest älskade dikter är “Jag behöver busschauffören” och “Det började så oskyldigt med diskbänken”. De återfinns i samlingar med samma namn, utgivna av Alfabeta Bokförlag. 2002 vann hon Slangbellan, Författarförbundets pris för bästa barn- och ungdomsboksdebut. Två gånger har Solja Krapu blivit Svensk Mästare i estradpoesi.Solja har uppträtt med sin poesi i hela Sverige och ett flertal andra länder, bland annat USA, Frankrike, Ryssland, Finland, Norge och England. Hon syns i TV där hon bland annat tipsar om bra böcker, och hon hörs regelbundet i radio med Tankar för dagen.Solja Krapu är flitigt anlitad som underhållare, talare och föreläsare samt konferencier. Hennes dikter passar in i teman som skola, livsval, framtid och att se sin vardag. Hon har arbetat som bildlärare och har lång erfarenhet av skolan som arbetsplats. foto Mikael Rutberg text från: http://www.talarforum.se/solja.krapu? Jesper Brygger är en dansk författare och poet, boende i Göteborg. Han debuterade 2012 med två diktsamlingar, Så vi her och Snerte klik av kød bak ryggen. 2015 gav han ut sin första roman, Silfo, om en en ung afrikansk student som flyttar till Bryssel. Brygger arbetar även som översättare och har bland annat översatt Johan Jönssons Efter arbetsschema. För närvarande är han konstnärlig ledare för Göteborgs litteraturhus. I vår är han aktuell med diktsamlingen Transporterne. text ovan http://www.poesiochprosa.se/medverkande/jesper-brygger foto http://basilisk.dk/forfattere/jesper_brygger.htm Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 79:- Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser! Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan. Med reservation för eventuella ändringar. www.bokdagaridalsland.se

Välkomna på ännu fler författarkvällar på Café XO i Åmål 6 oktober Agneta Pleijel och Helena von Zweigbergk 10 november Nina Björk och Lina Wolf Entré 60 kr Ej förköp, kontant eller swish i entrén! Soppmåltid 79 kr kl 18–19

Ebba Witt-Brattström Ebba Witt-Brattström är en väl­känd författare och debattör. Hon var drivande i den svenska femi­niströrelsen redan på 70-talet och genusinriktningen har varit tydlig i hennes författarskap. Hon har skri­vit ett antal bibliografier, bl a om Moa Martinsson och Edit Södergran. 1991 fick Ebba Witt-Brattström Moa-priset, vilket är ett av många litterära priser hon fått. Hennes två senaste böcker, “Århundradets kärlekskrig” och “Kulturmannen och andra texter”, har väckt stor uppmärksamhet. text frånBokdagar i Dalsland 2016 foto Åsa Carlsson/BiD hämtas på mynewsdesk http://www.mynewsdesk.com/se/stories/search/images?utf8=✓&current_site=se&type_of_medias=Image&query=bokdagar+ebba&media=&sites%5B%5D=se&locales%5B%5D=sv&subject=&g_region=&date_mode=between&date_start=&date_end=&date_on= Ralf Andtbacka Ralf Andtbacka är född 1963 i Kronoby och bosatt i Vasa sedan 1990. Han debuterade 1994 med diktsamlingen “Öga för öga” och har gett ut nio böcker. Mångsidigt verksam på det litterära fältet sedan slutet av 1980-talet, bland annat som kritiker, redaktör och länskonstnär. Initiativtagare till och konstnärlig ledare för Vasa LittFest (2001–2004). Han är en av de drivande krafterna bakom Ellips förlag. Arbetar vid sidan av sitt författarskap som modersmålslärare. text ovan https://www.forlaget.com/author/ralf-andtbacka/ foto https://www.forlaget.com/forlagets-presskit/