Författarkvällar

Maria ”Vildhjärta” Westerberg och Brutus Östling – Författarkväll på First Hotel Bengtsfors i Bengtsfors 9 maj

Författarkväll på First Hotel Bengtsfors i Bengtsfors.
Bokdagar i Dalsland presenterar två uppmärksammade författare vid första författarkvällen i Bengtsfors, som också är vårens sista: Maria ”Vildhjärta” Westerberg och Brutus Östling.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg är konstnär och författare, kallar sig själv pinnpoet och är baserad i Värmland. Hon har haft ett flertal utställningar med sin pinnkonst och har gett ut tre böcker. Nu är hon aktuell med plockpoesiboken Till de rara ordens försvar. Hon har tilldelats Nya Wermlands-Tidningens kulturpris och Region Värmlands litteraturstipendium. I juli 2018 var hon värd för Sveriges Radios Sommar i P1. Hon bjuder även varje sommar in besökare till sin öppna skogsateljé i Brunskog utanför Arvika.

Brutus Östling är författare, fotograf och bokförläggare. Han har kommit ut med närmare tjugo egna böcker. Framför allt har han gjort sig känd för sina fotografiska praktverk. 2015 kom I starens tid, som han gjort tillsammans med författaren Tomas Bannerhed och som presenterats på Bokdagar i Dalslands sommarlitteraturfestival. Östling har mottagit en rad priser, bland annat Augustpriset för Att överleva dagen. Nu är han aktuell med fotoboken Under Afrikas himlar. Möten med vildhundar och andra djur på savannerna.

Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus 

Entré: 100 kr. För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60 kr.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 18.00 och 19.00 serveras en soppmåltid på First Hotel Bengtsfors för 90:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland och Bengtsfors kommun, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst och First Hotel Bengtsfors.

Sara Beischer och Arne Dahl – Författarkväll på Dalslands konstmuseum i Upperud 7 mars

Författarkväll på Dalslands konstmuseum i Upperud.
Bokdagar i Dalsland presenterar två uppmärksammade författare vid vårens författarkväll i Upperud – Sara Beischer och Arne Dahl. Sara Beischer debuterade 2012 med den hyllade romanen ”Jag ska egentligen inte jobba här”, en självupplevd och skakande inifrånskildring av äldreomsorgen, som hon följt upp med ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis”, ”Mamma är bara lite trött” och ”Jag ska egentligen inte prata om det här”. www.sarabeischer.se

Arne Dahl, eller Jan Arnald som är författarpseudonymens riktiga namn, har gjort svensk och internationell succé med tre deckarserier. Elva böcker om A­gruppen, fyra om Opcop­gruppen och hittills tre om nya radarparet Sam Berger och Molly Blom, varav den senaste kom i höstas – ”Mittvatten”. Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus

Obs! Platsen för författarkvällen är på Dalslands Konstmuseum i Upperud.

Entré: 100 kr för vuxna; 60 kr barn/ungdom t o m 19 år/stud/pensionär.
För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60 kr.
Biljetter säljs endast i Dalslands konstmuseums entré från kl. 18.00.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 17.30 och 18.30 serveras en soppmåltid på Upperud 9:9 för 100:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland och Kultbruket på Dal, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst, Dalslands konstmuseum och Upperud 9:9.

Frid och Zaremba på årets första författarkväll på Åmåls stadshotell i Åmål 7 februari

Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 7 februari på Åmåls stadshotell:

Johanna Frid och Maciej Zaremba!
Entré 100:- (för medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60:-). Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell för 75:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Åmåls kommun och Åmåls stadshotell, med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Johanna Frid debuterade 2017, tillsammans med Gordana Spasic, med diktsamlingen Familieepos. Den nominerades till Katapultpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Hennes nya bok, Nora eller Brinn Oslo Brinn, är en autofiktiv och svart humoristisk roman, där hon med skarp blick undersöker två av vår tids stora kvinnosjukdomar: Instagram och endometrios.

Den har fått strålande recensioner och länge legat överst på Dagens Nyheters kritikerlista. Hon är även nominerad till DN:s kulturpris 2019, med motiveringen: ”Om du står i ett hål, sluta gräv”, lyder ett råd till berättarjaget i Nora eller Brinn Oslo brinn. Johanna Frid har i stället fortsatt gräva i de mörkaste av känslor och kroppsliga tillstånd. Att hon dessutom gjort det med stilistisk finess och dråplig humor gör hennes roman till årets mest glädjande grävjobb.”

Maciej Zaremba är journalist och författare. Från 1990 är han medarbetare i Dagens Nyheter. Hans mycket uppmärksammade reportage om tvångssteriliseringar, skolan, den svenska skogen och den sjuka vården har alla resulterat i böcker.

I sin nya bok Huset med de två tornen berättar han om uppväxten i det kommunistiska Polen, om hur hans liv kastades om abrupt hösten 1968. Hur han fick reda på att hans mor var judinna och att de måste fly landet och hur dem kom till Sverige. Han skildrar hur han måste omvärdera sin barndom, om hemligheter, inkapslad ångest, polsk mellankrigstid och dess antisemitism.

Han fick Stora Journalistpriset 2006, Publicistklubbens guldpenna 2010 och bär sedan 2012 Officerskorset av republiken Polens förtjänstorden.

Bannerhed och Unge på höstens första författarkväll på Harrys i Åmål 11 oktober

Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 11 oktober på Harrys i Åmål:
Tomas Bannerhed och Mirja Unge!
Entré 100:- (för medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60:-). Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Harrys för 90:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Åmåls kommun och Harrys Åmål, med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Tomas Bannerhed är författare, fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Romanen skildrar livet i en småbrukarfamilj under ett år i slutet av 1970-talet. Faderns psykiska problem blir alltmer akuta och sonen Klas, själv sängvätare, plågas av skuld för att han inte förmår hjälpa sin far och inte kommer att ta över gården Undantaget som gått i arv i flera generationer. Han flyr till fåglarnas värld och hoppas att den inflyttade storstadsflickan Veronika ska ta honom med till ett annat liv. Tomas Bannerhed fick även Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2011, Stora Läsarpriset 2012 och Linnépriset 2014 samt nominerades som ende svenske författare till The Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannien 2015. Romanen har översatts till bulgariska, danska, engelska, estniska, franska, holländska, norska, turkiska och tyska och har också blivit långfilm i regi av Jens Assur. Filmen hade världspremiär på festivalen i Toronto i september 2017 och svensk biopremiär månaden efter. Hösten 2015 gav han ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med fotografen Brutus Östling. Den har översatts till tyska och legat till grund för den uppmärksammade radioserien Bannerheds bevingade vänner i P1. Han har framträtt på Bokdagar i Dalsland tidigare.

Hans nya bok, Lugnet, är en roman om begär och hämnd i ett Stockholm på tröskeln till det nya millenniet. Urban har flyttat från landet till staden för att börja ett nytt liv, kanske som dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg. Han hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom men plågas av skuld för att han aldrig förmådde besvara breven från sin mamma. Det är Tomas Bannerheds första roman efter Korparna.

Mirja Unge är författare och har hyllats för sin särpräglade berättarstil och mottagit flera prestigefyllda priser för sina böcker. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, och har sedan dess givit ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005) samt novellsamlingen Brorsan är mätt (2007). Utmärkelser i urval: Katapultpriset 1999, Tidningen Vi:s litteraturpris, 2005, Aftonbladets litteraturpris, 2007. Hennes nya roman Jag går och lever har också kritikerhyllats.

”Jag vågar påstå, att trots sin relativt sparsamma produktion, är det svårt att överskatta hur avgörande Mirja Unge varit för att vitalisera den svenska prosan under början av 2000-talet… När jag börjar läsa nya boken tänker jag först att Unge helt och hållet är tillbaka där hon började, bland de unga, buttra på landet som söker identitet och tillhörighet. Men det har hårdnat avsevärt i bygden. Blivit riktigt rått. Den värld som Unge skriver fram den här gången är smärtsam att ta del av”, skrev Kristoffer Folkhammar i Aftonbladet.

”Vetskapen om att det finns hopp för Tove gör att man inte drunknar i svärtan, och så Unges underbara språk förstås. Unge jobbar med satsradningar vilket skapar en omedelbarhet, en känsla av liv som pågår. När jag någon gång vill bläddra tillbaka tar det emot, som att berättelsen ska fortsätta utan mig. Språket växlar mellan denna, på ett sätt, tonåriga omedelbarhet och råhet och en vuxnare, distanserad skärpa. I denna växelverkan gör det ordlösa sig smärtsamt påmint, det som inte är bundet till tiden. Det tungt, och mycket skickligt”, skrev Gordana Spasic i Göteborgs-Posten.


Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 8 februari på Sagabion i Åmål:
Kjell Westö och David Nyman!

Entré 60:-. Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Restaurang Kupén för 79:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Författarcentrum Väst med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Kjell Westö är en av våra mest lästa och uppskattade nordiska författare. Han debuterade som poet 1986 och tre år därefter gav han ut sin första prosaverk: Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades till Finlandiapriset. 1996 fick han sitt genombrott med första romanen Drakarna över Helsingfors. Hans böcker har belönats med Finlandiapriset, Nordiska Rådets Pris, Sveriges Radios romanpris och Samfundet De Nios stora pris, har nominerats till Augustpriset, fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger och översatts till fler än 20 språk. Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och har kommit ut på svenska, finska, norska och danska. Han är välkänd för Bokdagar i Dalslands publik och har medverkat vid våra evenemang flera gånger.

David Nyman har prisats som grafisk formgivare på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Han är född i Sörmland, uppväxt i Hälsingland, bott i Stockholm och Los Angeles och bor nu i Malmö och arbetar som grafisk formgivare och frilansskribent. Romanen Nerverna är hans debut som författare och den har hyllats av kritiker och läsare och nominerats till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. En verklighetsbaserad arbetarklasskildring om det svenska Folkhemmet och en tidlös berättelse om hur psykisk sjukdom kan slita sönder en familj. ”Det är en vackert och känsligt framskriven berättelse …”, skrev författaren och kritikern Oline Stig i Tidningen Vi.


Författarkväll torsdag 9 november på Restaurang Sjösidan i Åmål
Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosa presenterar:
Jasim Mohamed och Åsa Moberg!

Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 100:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Författarcentrum Väst med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Åsa Moberg är författare, journalist och översättare. Hon har gett ut 19 böcker och är sedan decennier en av landets främsta samhällsdebattörer – inte minst när det gäller jämställdhet, psykiatri, miljö och sjukvård. Här om året utgavs ”Kärleken i Julia Anderssons liv”, som hon skrev redan på 1970-talet. En skildring av att vara ung, brinnande feminist under åren när den sexuella frigjordheten är som störst och stämningarna är revolutionära. Hennes nya bok, ”Livet”, är en memoar skriven idag om livet vid tiden när hennes klassiska första artikel publicerades i Aftonbladet, ungdomsupprorens år 1968. Om hur hon på sitt eget vis blev en röst för en ny generation, i hård strid med de äldre, mäktiga som Gunnar Myrdal. Boken har fått strålande recensioner och skildrar även barndomen, familjen, kärleken och politiken.

Jasim Mohamed är poet och översättare och har introducerat en rad poeter från Mellanöstern i Sverige och flera svenska i Mellanöstern, som Bruno K Öijer. Han debuterade 2005 med  ”Övningar in i ett annat språk”. För sin litterära verksamhet har han tilldelats Samfundet De Nios pris och Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. I augusti var han månadens poet i P1. Hans nya diktsamling, ”Vittnen till meningslösa händelser”, befinner sig mitt i senaste årens flyktingkatastrof, vid civilisationernas ursprung kring Medelhavet. I höst har han tillsammans med författaren Jan Henrik Swahn även gett ut ”Marias taverna”, en vittnesskildring från grekiska ön Samos, där de två är sommargäster och flyktingar tar sig i land efter att ha färdats över Medelhavet. Om hur de två författarna dras med i volontärarbetet.


Författarkväll torsdag 5 oktober på Restaurang Sjösidan i Åmål
Isabelle Ståhl och Torbjörn Flygt

Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 100:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Restaurang Sjösidan, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Torbjörn Flygt är författare, dramatiker, krönikör och litterär standupare som mottagit en rad priser, bland andra Augustpriset 2001 för romanen ”Underdog”, som sålts i 400 000 exemplar. Han har gett ut åtta vuxenböcker och tre barnböcker. Hans nya roman, ”Flyktväg”, har hyllats av både kritiker och läsare. Han är en av landets mest efterfrågade för författarbesök – han kallar dem litterära standuper – och hans böcker har översatts till flera språk. Foto Hans Jonsson, http://bilder.norstedts.se/

Isabelle Ståhl är litteraturkritiker, författare och krönikör på Svenska Dagbladet. Hon debuterade som författare i maj med samtidsromanen ”Just nu är jag här”, som fått en rad fina recensioner och som av en kritiker i Dagens Nyheter kallats ”en generationsroman med känsla för vemod”. Hon har tidigare skrivit för Expressen och Nöjesguiden och jobbar nu på en doktorsavhandling i idéhistoria.  Foto Sara MacKey, https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Press/Bildsok/


Författarkväll torsdag 6 april på Café XO i Åmål
Ralf Andtbacka & Ebba Witt-Brattström

Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 79:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar. 
Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 79:-
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser! 

Ebba Witt-Brattström är en väl­känd författare och debattör. Hon var drivande i den svenska femi­niströrelsen redan på 70-talet och genusinriktningen har varit tydlig i hennes författarskap. Hon har skri­vit ett antal bibliografier, bl a om Moa Martinsson och Edit Södergran. 1991 fick Ebba Witt-Brattström Moa-priset, vilket är ett av många litterära priser hon fått. Hennes två senaste böcker, “Århundradets kärlekskrig” och “Kulturmannen och andra texter”, har väckt stor uppmärksamhet.
Foto Åsa Carlsson/BiD, finns på mynesdesk

Ralf Andtbacka är född 1963 i Kronoby och bosatt i Vasa sedan 1990. Han debuterade 1994 med diktsamlingen “Öga för öga” och har gett ut nio böcker. Mångsidigt verksam på det litterära fältet sedan slutet av 1980-talet, bland annat som kritiker, redaktör och länskonstnär. Initiativtagare till och konstnärlig ledare för Vasa LittFest (2001–2004). Han är en av de drivande krafterna bakom Ellips förlag. Arbetar vid sidan av sitt författarskap som modersmålslärare.
text ovan https://www.forlaget.com/author/ralf-andtbacka/ foto https://www.forlaget.com/forlagets-presskit/


En av landets främsta estradpoeter; Solja Krapu, SF, är uppskattad för sin humor och sina träffsäkra texter, hon lyfter vardagen i en spegel framför oss så vi känner igen oss själva. Två av hennes mest älskade dikter är “Jag behöver busschauffören” och “Det började så oskyldigt med diskbänken”. De återfinns i samlingar med samma namn, utgivna av Alfabeta Bokförlag. 2002 vann hon Slangbellan, Författarförbundets pris för bästa barn- och ungdomsboksdebut. Två gånger har Solja Krapu blivit Svensk Mästare i estradpoesi. Solja har uppträtt med sin poesi i hela Sverige och ett flertal andra länder, bland annat USA, Frankrike, Ryssland, Finland, Norge och England. Hon syns i TV där hon bland annat tipsar om bra böcker, och hon hörs regelbundet i radio med Tankar för dagen.Solja Krapu är flitigt anlitad som underhållare, talare och föreläsare samt konferencier. Hennes dikter passar in i teman som skola, livsval, framtid och att se sin vardag. Hon har arbetat som bildlärare och har lång erfarenhet av skolan som arbetsplats. foto Mikael Rutberg text från: http://www.talarforum.se/solja.krapu?

Jesper Brygger är en dansk författare och poet, boende i Göteborg. Han debuterade 2012 med två diktsamlingar, Så vi her och Snerte klik av kød bak ryggen. 2015 gav han ut sin första roman, Silfo, om en en ung afrikansk student som flyttar till Bryssel. Brygger arbetar även som översättare och har bland annat översatt Johan Jönssons Efter arbetsschema. För närvarande är han konstnärlig ledare för Göteborgs litteraturhus. I vår är han aktuell med diktsamlingen Transporterne.

text ovan http://www.poesiochprosa.se/medverkande/jesper-brygger foto http://basilisk.dk/forfattere/jesper_brygger.htm


Efter vår fullsatta författarkväll i oktober så hoppas vi återigen locka storpublik till den 10 november då Nina Björk &  Lina Wolf tar plats på scenen. Efter varje uppträdande så finns möjlighet att köpa och få böcker signerade hos Åmåls Bokhandel, som alltid är på plats vid våra evenemang.

Entré 60 kr Ej förköp, kontant eller swish i entrén!
Missa inte restaurangens suveräna soppmåltid, serveras mellan kl 18–19 för 79 kr 

Författarkvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan, Forum för Poesi och prosa och Författarcentrum Väst.
Med reservation för eventuella ändringar.

annonspd-ffkv6okt16-web

Nina  Björk är litteraturvetare, frilansjournalist, författare och feminist. Hon föddes i Offerdal, men växte upp i Falkenberg. Björk blev oerhört namnkunnig med utgivningen av klassikern Under det rosa täcket(1996) som fick ett betydande inflytande på det sena 1990-talets feministiska rörelse. Hon har bland annat tilldelats Harry Martinson-priset 2014 och Axel Liffner-stipendiet 2015. I sin senaste bok Drömmen om det röda; Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår hon följe med en socialistisk ikon och  och portalfigur och resonerar kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Lina Wolff bor i Hörby och har tidigare varit bosatt i Italien och Spanien där hon jobbat som tolk och handelsagent. Wolff debuterade 2009 med den hyllade novellsamlingen Många människor dör som du. I hennes tredje bok, De polyglotta älskarna, drömmer den manliga huvudpersonen om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna på ruinens brant. I en vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.


Välkomna på ännu fler författarkvällar på Café XO i Åmål
6 oktober Agneta Pleijel och Helena von Zweigbergk 
10 november Nina Björk och Lina Wolf
Entré 60 kr Ej förköp, kontant eller swish i entrén!
Soppmåltid 79 kr kl 18–19

Författarkvällen 8/9 var ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, AIR Litteratur Västra Götaland och Café XO med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan. Övriga författarkvällar 2016 även med stöd från Forum för Poesi och prosa och Författarcentrum Väst.
Med reservation för eventuella ändringar.

ffkv-a3-okt16

Agneta Pleijel

Agneta Pleijel är författare och kritiker. Hon fick sitt stora genombrottet med romanen Vindspejaren (1987) en historia som spänner över fem generationer. 1997 gavs En vinter i Stockholm ut. Det är en brännande samtidsroman om kärlek som översatts till inte mindre än 17 språk. För romanen Lord Nevermore nominerades hon till Nordiska rådets pris. Pleijel sitter i samfundet De nio och har mottagit ett flertal priser, bland annat Sveriges radios Stora romanpris, Gustaf Frödings stipendium och Selma Lagerlöfs litteraturpris. Hon var senast aktuell med romanen Spådomen (2015) i vilken hon skriver fram en ung flicka som en gång var hon.

Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk är författare, journalist och programledare. Hon inledde sitt skönlitterära författarskap med en deckarserie om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg(2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun(2008) fick hon ett brett genomslag hos både läsare och kritiker. Hennes senaste verk, De behövande, är en kortroman om två vuxna kvinnor, en mor och en dotter, och om vad som ytligt sett ser ut som vardagliga möten, samtal om barnbarn, makar, vardagsliv. Men under ytan bubblar det av starka känslor, såriga motsättningar, laddade minnen skildrade ur de två kvinnornas olika perspektiv.


ffkv-a3-nov-16

Författarkväll 8/9 2016


Gilla oss gärna på facebook för att få senaste nytt!VÅR 2016

Välkomna till nästa författarkväll med författaren och journalisten Sven Olov Karlsson och serieskaparen, illustratören och barnboksförfattaren Henri Gylander torsdag 3 mars kl 19, men kom och ät soppa timmen innan, det smakar fantastiskt! läs mer nedan!

Författarkväll 3 mars 2016

Sven Olov Karlsson (text från förlagets hemsida)

Sven Olov Karlsson (född 1971) debuterade med Italienaren 2003, och har sedan dess givit ut ytterligare två kritikerrosade romaner, Amerikahuset och Porslinsfasaderna,som nominerades till Augustpriset 2013. Hösten 2015 är han aktuell med en första novellsamling, Västmanland.
Han har tillsammans med fotografen Philip Pereira dos Reis också gett ut två mycket uppskattade reportageböcker, Svenska ödehus (2008) och Svenska ödehus 2 (2011).
Om PORSLINSFASADERNA
»Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet.«
Ur juryns motivering till Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok

Om AMERIKAHUSET
»Karlssons västmanländska idiom är så äkta att det lyckas levandegöra ett samhälle som sedan länge är officiellt dödförklarat. Så suggestivt har ingen skrivit om lantbruksvardag sedan Nässlorna blomma
Björn af Kleen, Expressen

Om ITALIENAREN
»Det är en ömsint, vacker bok. Och rätt som det är lyfter den ur bergslagsmarken – 233.000 ljusår från Ålsvarta finner den med humor och förtvivlan sina svar på meningen med alltihop.«
Dan Jönsson, Dagens Nyheter


Nedanstående rader är hämtade från Henri Gylanders sida på Illustratörscentrums hemsida:
Henri Gylander heter jag. Serieskapare, illustratör och bilderboksmakare. Mina bilder och berättelser gestaltar oftast små människor mitt i det stora livet, fullt av mysterier som ibland måste tecknas för att synas. Sammanhangen jag tecknar kan variera från det personliga till det politiska, uttryckssätten från pedagogik till poesi.

Jag har sedan 2012 samarbetat regelbundet med Kamratposten som illustratör, och freelancat runt lite i övrigt. Mina serier har publicerats i tidningar som Galago, Dagens ETC, Sydsvenskan, Folket i bild och DN. Jag har inom Sverige släppt böckerna Leyla och Cocos, ensammast i världen (bilderbok, Vombat förlag 2013) och Livet före döden (seriebok, Kolk förlag, 2015).

Tecknandet har varit en intensiv och högst utvecklande resa för mig. Genom att i bild och text gestalta olika aspekter av den mänskliga tillvaron ställs jag inför en hel rad frågor, stora som små, som oftast känns både relevanta och engagerande. Att arbeta professionellt sporrar mig till att ständigt utmana mig själv och hitta nya lösningar.

(priser och utmärkelser:) Förstapriset i Nordiska serietävningen i Kemi 2012 Författarfondens ettåriga arbetsstipendium 2013 Nominering till Sarjakuva-Finlandia (Finlands stora pris för serieböcker) 2013


Biljettpris 60 kr
Café XO serverar en soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
Författarframträdande fr kl 19.
Ej förköp, endast kontant betalning i entré. Begränsat antal platser.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Poesi och Prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för ev ändringar.


Torsdag 4 februari

Välkomment till årets första författarkväll torsdag 4 februari 2016 kl 19 på Café XO i Åmål.  På scenen: Barn- och ungdomsförfattaren Maja Hjertzell, ungdomsbokförfattaren Gunnar Ardelius och en högtidlig utdelning av Dalslands Litteraturförenings Stora Skrivarstipendium 2015 till Sophie Forsgren, från Åmål. Just denna kväll bjuder vi på entrén. Café XO serverar som vanligt en värmande soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
FfkvannonsPD 4feb-16

Författarcentrum Västs hemsida kan man läsa följande om Maja Hjertzell och Gunnar Ardelius:

Maja Hjertzell

Född 1971 i Eskilstuna. Förutom att samla på luktsuddigummin i tioårsåldern började jag också samla på iakttagelser, detaljer och repliker i min omgivning. Suddigummisamlandet är avsomnat, men den andra samlingen växer stadigt och har sedan slutet av 90-talet varit en del i mitt skrivande av barn- och ungdomsböcker (hittills fyra stycken).
Jag har pluggat i Stockholm, Borås, Göteborg och Umeå. Arbetar sedan 2003 som gymnasiebibliotekarie i Arvika. Läste skapande svenska i Umeå, kursen gav mig självförtroende och fick mig att skriva på allvar.
För mig själv tänker jag att jag driver något sorts feministiskt eller genuspolitiskt projekt med mina böcker. ”Före och efter Bella” vill jag se som en feministisk pojkbok, ”Henrietta är min hemlighet” är mer sexualpolitisk och ”Du har ingenting sett” tar upp kvinnomisshandel.
Andra teman som jag återkommer till är vänskap, att vara annorlunda och att våga eller inte våga säga vad man känner och tänker.
Jag har också skrivit noveller för en vuxen publik.
Har fått Hans Peterson-stipendiet.

Verkförteckning
Ett lingon i en hiss, 2001, Rabén & Sjögren
Före och efter Bella, 2002, Rabén & Sjögren (även utgiven av En bok för alla 2007)
Henrietta är min hemlighet, 2005, Rabén & Sjögren
Du har ingenting sett, 2006, Rabén & Sjögren
I love you Victoria Andersson, 2011, Rabén & Sjögren


Gunnar Ardelius

Ungdomsboksförfattare. Skriver berättelser som oftast kretsar runt kärlek, ensamhet, relationer och psykisk sjukdom.

Verkförteckning
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket, Rabén & Sjögren, 2006
När du blundar tittar jag, Rabén & Sjögren, 2007
Bara kärlek kan krossa ditt hjärta, Rabén & Sjögren, 2010

En av landets främsta estradpoeter; Solja Krapu, SF, är uppskattad för sin humor och sina träffsäkra texter, hon lyfter vardagen i en spegel framför oss så vi känner igen oss själva. Två av hennes mest älskade dikter är “Jag behöver busschauffören” och “Det började så oskyldigt med diskbänken”. De återfinns i samlingar med samma namn, utgivna av Alfabeta Bokförlag. 2002 vann hon Slangbellan, Författarförbundets pris för bästa barn- och ungdomsboksdebut. Två gånger har Solja Krapu blivit Svensk Mästare i estradpoesi.Solja har uppträtt med sin poesi i hela Sverige och ett flertal andra länder, bland annat USA, Frankrike, Ryssland, Finland, Norge och England. Hon syns i TV där hon bland annat tipsar om bra böcker, och hon hörs regelbundet i radio med Tankar för dagen.Solja Krapu är flitigt anlitad som underhållare, talare och föreläsare samt konferencier. Hennes dikter passar in i teman som skola, livsval, framtid och att se sin vardag. Hon har arbetat som bildlärare och har lång erfarenhet av skolan som arbetsplats. foto Mikael Rutberg text från: http://www.talarforum.se/solja.krapu? Jesper Brygger är en dansk författare och poet, boende i Göteborg. Han debuterade 2012 med två diktsamlingar, Så vi her och Snerte klik av kød bak ryggen. 2015 gav han ut sin första roman, Silfo, om en en ung afrikansk student som flyttar till Bryssel. Brygger arbetar även som översättare och har bland annat översatt Johan Jönssons Efter arbetsschema. För närvarande är han konstnärlig ledare för Göteborgs litteraturhus. I vår är han aktuell med diktsamlingen Transporterne. text ovan http://www.poesiochprosa.se/medverkande/jesper-brygger foto http://basilisk.dk/forfattere/jesper_brygger.htm Entré 60:- Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid för 79:- Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser! Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO, med stöd från Forum för poesi och prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan. Med reservation för eventuella ändringar. www.bokdagaridalsland.se

Välkomna på ännu fler författarkvällar på Café XO i Åmål 6 oktober Agneta Pleijel och Helena von Zweigbergk 10 november Nina Björk och Lina Wolf Entré 60 kr Ej förköp, kontant eller swish i entrén! Soppmåltid 79 kr kl 18–19

Ebba Witt-Brattström Ebba Witt-Brattström är en väl­känd författare och debattör. Hon var drivande i den svenska femi­niströrelsen redan på 70-talet och genusinriktningen har varit tydlig i hennes författarskap. Hon har skri­vit ett antal bibliografier, bl a om Moa Martinsson och Edit Södergran. 1991 fick Ebba Witt-Brattström Moa-priset, vilket är ett av många litterära priser hon fått. Hennes två senaste böcker, “Århundradets kärlekskrig” och “Kulturmannen och andra texter”, har väckt stor uppmärksamhet. text frånBokdagar i Dalsland 2016 foto Åsa Carlsson/BiD hämtas på mynewsdesk http://www.mynewsdesk.com/se/stories/search/images?utf8=✓&current_site=se&type_of_medias=Image&query=bokdagar+ebba&media=&sites%5B%5D=se&locales%5B%5D=sv&subject=&g_region=&date_mode=between&date_start=&date_end=&date_on= Ralf Andtbacka Ralf Andtbacka är född 1963 i Kronoby och bosatt i Vasa sedan 1990. Han debuterade 1994 med diktsamlingen “Öga för öga” och har gett ut nio böcker. Mångsidigt verksam på det litterära fältet sedan slutet av 1980-talet, bland annat som kritiker, redaktör och länskonstnär. Initiativtagare till och konstnärlig ledare för Vasa LittFest (2001–2004). Han är en av de drivande krafterna bakom Ellips förlag. Arbetar vid sidan av sitt författarskap som modersmålslärare. text ovan https://www.forlaget.com/author/ralf-andtbacka/ foto https://www.forlaget.com/forlagets-presskit/