Bjarne Breiteig – Nordiska Novelldagen 2012

Noveller från Nordens alla hörn mitt i Dalsland
Under helgen bjöd Bokdagar i Dalsland på ett nordiskt novellkalas unikt i sitt slag. För sjätte året i ordningen samlades nordiska novellister på en scen i Ed mitt i ett soldränkt Dalsland.

Festen började redan på fredagen med Förkväll i puben på Hotell Dalsland. Det blev novellquiz och spontanframträdanden. Leo Lundberg var konferencier och spelledare. Peter Bergting som fick årets Dalsländska Litteraturpris berättade om sitt författarskap och några av novellisterna testade mikrofonerna inför morgondagens Novelldag.

Lördagen bjöd på en heldag med novellistframträdanden i tre pass. Först ut var Mats Kempe (SE) som förmedlade två starka historier från skolflicksperspektiv. Edvard Hoem (NO) berättade varmt om sin mors och fars historia och Sonja Nordenswan (Åland) avskalat humoristiskt om karaktären L.

Bjarte Breiteig (NO) tog med sig publiken på en suggestiv tågresa från Norge till Sverige. Därefter fick Stewe Claeson (SE), gammal i det nordiska novellgemet, publiken att bubbla av skratt, bland annat av dråpliga dalslandsanekdoter. Per Planhammar (SE) tog vid och framförde en känslosam berättelse om en nära författarväns bortgång.

Under eftermiddagspasset gavs en rafflande historia av Levi Henriksen (NO) och Oline Stig (SE) delade med sig av ett helt nyskrivet stycke spännande novellkonst. Leo Lundberg (SE) som varit helgens konferencier och röda tråd rundade av hela novellstaffetten med en egen produktion – en sammanfattande dikt där de sista trådarna knöts ihop.

– Vilken helg, sådan här bra uppsättning av nordiska novellister kan man bara drömma om, säger en nöjd Anita K Alexanderson – huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland.

Detta var det tredje året Nordiska Novelldagen hölls i Ed. Bokdagar i Dalsland gör skäl för sin slogan – ett nordiskt centrum för litterära upplevelser – är precis vad som håller på att växa fram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *