Nya Röster-boken är här!

Nya röster är ett projekt, initierat av Dalslands Litteraturförening, med stöd från Åmåls kommun, som liksom flera av landets kommuner fått ekonomisk hjälp från staten för att integrera nyanlända. Åmål är en av landets småkommuner som tagit emot många människor på flykt senaste tiden. Projektet riktar sig till unga, nya svenska kvinnor, mellan 18 och 25 år gamla. De har fått gå en skrivarkurs där de utvecklat sitt svenska språk, sitt skrivande och berättande. De har även utvecklat sin förmåga att framställa något muntligt och att läsa högt. Det hela har utmynnat i en antologi, med de unga, nya svenskarnas texter. Den har samma titel som projektet. Boken ges ut av Dalslands Litteraturförening och släpps på sommarens Bokdagar i Dalsland 28 juli.

Tolv unga kvinnor, boende i Åmål med omnejd, har deltagit på kursen. Kursledaren Victor Estby och kvinnorna har setts i Nordiska Litteraturhuset i Åmål varannan helg från augusti 2016 fram till i maj 2017. Och nu har vi en samling spännande, berörande texter på svenska som hållit för att publiceras i bokform. Författarna till bokens texter heter: Rawan Alzoabi, Latifah Chehab, Nour Chehab, Lama Jaber, Sara Madwar, Sara Mahrat, Fatima Salem och Maria Salem. Redaktör är Victor Estby, som också skrivit bokens efterord. Förordet är skrivet av Anita K Alexanderson, som också kom med idén till projektet och drog igång det.

Bokens baksidestext:

”Tolv unga kvinnor nyanlända från Syrien och Palestina. Några pratade ganska bra svenska, några bara engelska, vid första mötet. Ett läsårs skrivkurs, träffar varannan lördag. Läsandet, skrivandet skulle ske på svenska. Det skulle bli en bok.
Hälften av texterna i boken kommer ur skrivövningar på
kursen. Uppgiften har varit att stå utanför Nordiska Litteraturhuset i Åmål och låta sinnena berätta, att skriva om vägen till skolan i Syrien eller om första timmen i Sverige.
Åtta lyckades skriva klart sina texter till boken på det nya, aviga språket med bakvänd ordföljd, fattigt på synonymer.
Någon har skrivit hela natten för att bli färdig. En annan har kommit en kväll efter skolan och kämpat i en timme tills hon höjt två knutna nävar – första dikten på svenska skriven.
Tre kursdeltagare hade inte ens uppehållstillstånd när kursen började, men har ändå slitit, läst, skrivit.”

Så här skriver författaren Susanna Alakoski efter att ha hört och sett Nya Rösters framträdande på Nordiska Novellfestivalen och efter att ha läst texterna i boken:

”Händer som skakar. Sorg, saknad
och jasminträd. Ordens kraft en
magisk matta ut i världen, men också
en skildring av vårt underbara Sverige.”

Recensionsdatum för boken är 1 augusti. Samma dag går det att köpa boken hos bokhandlare och via nätbokhandlar.